За първи път, след 22 годишно прекъсване, днес във Висшето

...
За първи път, след 22 годишно прекъсване, днес във Висшето
Коментари Харесай

Първа от 22 години военна клетва на българските летци

За първи път, след 22 годишно спиране, през днешния ден във Висшето военновъздушно учебно заведение „ Г. Бенковски “ – Долна Митрополия се състоя церемониален обред по полагане на военна клетва. Първите два випуска курсанти, признати след възобновяване на Училището, произнесоха тържествено „ Заклех се “ в наличието на министъра на защитата Красимир Каракачанов, който ги поздрави за направения избор.

„ Полагането на военна клетва е един акт, който не е фиктивен. Всеки мъж, минал през казармата в недалечното минало, цялостен живот помни този ден - денят, в който полагаш клетва да служиш на отечеството и в случай че би трябвало да се жертваш за него. Този ден ще бъде спомен за целия район, ще бъде спомен за началото на вашето образование като офицери в Българските военновъздушни сили “. Това съобщи вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов в своето слово към курсантите и кадетите и добави, че с възобновяване на Висшето военновъздушно учебно заведение една неправда от близкото минало е поправена.

„ Вие ще имате достойнството след пет години образование да влезете в редовете на Българската войска, която в своята история не се е посрамила с нищо. През всички тези 1400 години, откогато съществува нашата страна, армията е тази институция, която в никакъв случай не е изневерявала на своята страна и своя народ. В тази войска стартира вашата подготовка като командири и като водачи - водачи освен на вашите подчинени. Убеден съм, че със знанието, с образованието, което ще получите, вие ще бъдете водачи и в българското общество “, безапелационен бе министър Каракачанов.

В първите два випуска на ВВВУ – випуск 2024 и випуск 2025 са признати 41 курсанти (почти двойно спрямо предходната образователна година), от които 6 девойки. Те ще се образоват по 7 специализации.

Студенти в просветителна квалификационна степен „ Бакалавър “ - постоянна и задочна форма, ще се образоват в 4 специалности, а в задочна форма студенти ОКС „ Магистър “ ще надграждат знанията си също по 4 специалности. Професионалният сержантски лицей одобри кадети по две специалности.

На днешната гала командването на ВВВУ „ Георги Бенковски “ отличи петима преподаватели, които са оставили трайна следа в най-новата история на Училището.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР