За първи път се стига дотам, че президентът изпада в

...
За първи път се стига дотам, че президентът изпада в
Коментари Харесай

Цветанов обвини президента в лъжа, призна и де факто, че договорка оставила чуждото финансиране на религии

За първи път се стига до такава степен, че президентът изпада в обстановка да изрече една цялостна неистина. Така водачът на ГЕРБ Цветан Цветанов разяснява отхвърленото към този момент президентско несъгласие, като обърна внимание по какъв начин " всички медии " отразили новината за налагането на ветото, като показали за главен претекст " липса на правосъден надзор ".
Цветанов изясни, че правосъдният надзор остава и даже се вкарвал тричленен състав, който в допълнение дава гаранция. Съдебният надзор е доста ясно написан в член 120 на Конституцията, настоя той пред Нова телевизия. И не се съгласи, че е нарушен салдото при взимане на решения от ЦИК, като е отстранено условието с 2/3 болшинство, тъй като правосъдната процедура посочила, че при връщане за решение на ЦИК нещо, за което комисията към този момент не е постигнала единодушие, отново не било постигано 2/3 болшинство за единодушие. По думите на Цветанов, това показвали данните на Върховния административен съд (ВАС) и отчетите на ЦИК.
Същевременно пред Нова телевизия Цветанов разпалено отхвърли, че има някаква договорка сред ГЕРБ и Движение за права и свободи по Изборния кодекс, в това число и за опрощаване на задължения на Главно мюфтийство през Закона за вероизповеданията, както съобщи Корнелия Нинова. Според депутата от Българска социалистическа партия Стоян Мирчев става въпрос за 12 млн. лв. и Мюфтийството само не плащало налози. Цветанов обаче влезе в пояснения по какъв начин не се спазвал графикът за Консултативни препоръки по национална сигурност (КСНС) при президента – на всеки три месеца, като подсети, че на остарял КСНС било решено, че би трябвало да има смяна на Закона за вероизповеданията.
Първоначалният вид на променения Закон за вероизповеданията беше да има ограничаване на дарения за всички вероизповедания (бел. ред. – де факто от чужбина), само че Българската православна черква (БПЦ) не се съгласила и поради това законодателите решили да не пипат въобще даренията . Към сегашния миг Главно мюфтийство не получава държавните средства по новия Закон за вероизповеданията и би трябвало да разпишем, че Мюфтийството ще получава тази дотация., прикани Цветанов. Искахме единствено да ограничим външното финансиране на религиите, както се прави в Европейски Съюз, добави вторият човек в ГЕРБ и по този начин и не даде логичен мотив за какво това в последна сметка не се случи.
Външна политика
За Цветанов всред двете визити – на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на съветския министър председател Дмитрий Медведев, по-важна била тази на Столтенберг поради уговорката за Черно море. С анексирането на Крим Русия ограничи опцията за районни начинания на всички страни от Черноморския район, е тезата на Цветанов. Той увери и индиректно, че не сме " троянския кон на Русия в Европейски Съюз ". Каквито и енергийни планове да планираме с Русия, те не може да се осъществят с излизане от рамките на Третия енергиен пакет на Европейски Съюз, сподели още Цветан Цветанов и похвали решението на Народното събрание АЕЦ " Белене” да е план на пазарен принцип, без държавни гаранции.
На въпрос дали щом ще чакаме съветски ракети отвред би трябвало да купуваме „ няколко мънички самолета ", а не да чакаме НАТО да ни отбрани безусловно, отговорът на Цветанов беше: " Сигурността на всички места по света коства пари ". Той призна, че пазаруването на " 8-9-10 самолета " няма да реши проблемите ни с отбранителните ни качества, само че с НАТО имаме гаранции.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР