За първи път съд в Ню Йорк отсъди в полза

...
За първи път съд в Ню Йорк отсъди в полза
Коментари Харесай

Съд в Ню Йорк призна графитите за изкуство

За първи път съд в Ню Йорк отсъди в интерес на графити художници, чиито творби са били унищожени през 2013 година Става въпрос за рисунките върху стените на известната " фабрика " за графити 5Pointz в Лонг Айлънд, които са били пребоядисани без знанието на художниците.

Съдебни заседатели взеха решение, че строителният бизнесмен и притежател на постройката Джери Уолкоф е нарушил закона, като е унищожил рисунките за да трансформира остарялата постройка в съвременен жилищен комплекс. Делото, като се изключи че слага въпроса дали графити изкуството е равнопоставено на всички останали изкуства, е и казус. Решението на правосъдните заседатели може да докара до предприемане на легални ограничения, които да пазят изкуството на графити артистите в Америка.

В решението си правосъдните заседатели се базират на американския закон за образните изкуства, основан 1990 година Според него изкуството на художниците е предпазено, без значение при кого е попаднало тяхно произведение. Това значи, че доста изрисувани фасади в Америка могат да бъдат предпазени по силата на закона.

 Снимка 323592

" Доказахме, че графити изкуството е като всяко друго ", сподели пред " Гардиън " Ерик Баум, бранител на 21 графити художници, които съдят Джери Уолкоф. Баум споделя още, че делото има федерален статут, т.е. резултатът от него няма да се отнася единствено за Ню Йорк, а за цяла Америка.

Джери Уолкоф купува постройката, която през 1970 година е била фабрика за водомери. Той я дава на графити художниците против оскъдна сума, защото така и така постройката му била ненужна и считал да я събори.

С времето и с рисуването обаче постройката се трансформира в емблематична за графити изкуството и едно от най-посещаваните места в Ню Йорк.

През 2002 година планът 5Pointz става толкоз огромен, че се постанова да бъде назначен куратор. Избират графити художника Мерес, който в действителност измисля името на постройката, която е и пресечната точка на пет квартала.

 Снимка 323591

През 2009 година Мерес има концепцията да трансформира " меката на графити изкуството " в музей, само че управляващите на Ню Йорк изрично не разрешават това - от съображения за сигурност.

Въпреки че едни от огромните имена на графити изкуството са оставили своя отпечатък, стените на фабриката са дали начален подтик на доста прохождащи художници. Според качеството на материалите и опита на графити художниците, рисунките им оставали по стените за интервал от два дни до две години. Това се определяло значително и от интереса на посетителите.

Желаещите да покажат изкуството си е трябвало да изпратят подготвен план или схема на мейла на 5Pointz, с цел да може екипът на постройката да избере и да приготви мястото за изобразяване. Фабриката се издържала от дарения от продажбите на онлайн магазина, в който се предложили тениски и суитчъри с логото на 5Pointz.

 Снимка 323593

През 2013 година Джери Уолкоф ненадейно взема решение, че би трябвало да трансформира постройката в жилищен комплекс. Буквално за една нощ фасада е пребоядисана. Когато на 19 ноември художниците виждат, че трудът им е премахнат от бялата багра, не могат да повярват на очите си.

Веднага завеждат дело против Джери Уолкоф, като споделят, че той е бил задължен да ги извести 90 дни преди пребоядисването, с цел да им даде късмет най-малко да спасят изкуството си. Защитата на бизнесмена обаче отвръща, че художниците са знаели постоянно, че постройката един ден ще бъде употребена за нещо друго, тъй че са имали премного време да спасят каквото преценяват за добре.



Въпреки че решението на правосъдните заседатели дава съществени очаквания на хората от 5Pointz, в този момент остава и федералният арбитър Фредерик Блок да е на същото мнение. Така художниците, чието творчество е унищожено, ще могат да се борят за обезщетение, вариращо от няколко до 100 хиляди $. Окончателното мнение ще стане известно след няколко месеца.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР