За първи път са извадени образци от Трезора на страшния

...
За първи път са извадени образци от Трезора на страшния
Коментари Харесай

Войната в Сирия за първи път отвори Трезора на страшния съд

За първи път са извадени мостри от Трезора на страшния съд – склад със семената на най-значимите растения на Земята в Шпицберген, оповестява The Independent.

Сирийски откриватели помолили да им предадат семена от сортове пшеница, овес и някои билки, приспособени за сухи региони.

Обикновено агрономите от целия Близък изток са вземали мостри от семена от фонда на град Халеб. Става дума за Международния център по проучване на агрономията на сухите региони, които преди са снабдявали със семена целия район. През 2012 година заради гражданската война в Сирия центърът се реалокира в Бейрут (Ливан), а запасите му в забележителна степен били повредени.

За бързото попълване на тези ресурси учените помолили да им върнат 130 кутии със семена (от 325, изпратени в центъра по предпазване в Норвегия още преди войната). Ръководството на зърнохранилището удовлетворило молбата на откривателите.

„ Защита на биологичното многообразие на планетата с такива способи – точно в това се състои задачата на зърнохранилището “, отбелязва представителят на фондация Crop Diversity Trust, хоято дава отговор за събирането и поддържането на сбирката.

„ Трезорът на страшния съд “ е очакван за 4,5 милиона семена. Това е задоволително, с цел да се възвърне един или различен тип при положение на цялостното му изгубване. Построяването на хранилището е осъществено от Норвегия, а планът ѝ е коствал 9,6 милиона $.

Хранилището се намира на височина 130 метра над морското ниво, което изключва опцията от заливането му при размразяване на арктическите ледове и ледовете на Гренландия. Стените му са задоволително здрави, с цел да устоят попадане на нуклеарни бойни глави.

Образците от семена се съхраняват в три огромни пространства с размери 27 на 10 метра. В хранилището се поддържа непрекъсната температура към минус 18 градуса по Целзий.

В случай на увреждане на хладилните съоръжения температурата в хранилището не се повишава над минус 3,5 градуса, защото архипелагът Шпицберген е ситуиран единствено на 1000 километра от Северния полюс. Дълбочината на неговия заледен пласт е 200 метра.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР