За първи път регистрираха официално у нас нов подвариант на

...
За първи път регистрираха официално у нас нов подвариант на
Коментари Харесай

Тримесечно бебе се заразява с COVID-19 за трети път


За първи път записаха публично у нас нов подвариант на „ Омикрон “. По първични данни той е по-заразен и към този момент господства в някои европейски страни. Новата разновидност е засечена в три области на страната.

За по този начин наречената B.A.2 разновидност се знае, че е по-заразна даже и от „ Омикрон “, откъдето произлиза. Установените случаи у нас са 7. Регистрирани са в София, Бургас и Търговище.
Снимка: btvnovinite.bg

В Националния център по заразни и паразитни заболявания е открито, че случаите на „ Омикрон “ порастват. Той се намира в 75% от изследваните проби.

От първа ръка Милена Божилова се убеждава, че COVID-19 може да заразява повече от един път. Преди дни тримесечното й бебе е преболедувало вируса за трети път.

„ Първата му среща още при раждането, беше в пика на „ Делта вълната “. Месец по-късно една от сестрите му беше позитивна. Той имаше леки признаци. И последният път преди 2 седмици, когато имаше позитивен тест – сигурно това беше „ Омикрон “. Беше неуместно. Аз въобще не имах вяра, че може още веднъж да излезем позитивни “, описа майката.
Снимка: btvnovinite.bg

Казва, че и в този момент не е изцяло спокойна за фамилията си: „ Задължително си имам едно на разум. Вече не мога да допускам, че откакто човек е преболедувал – нищо не може да се случи “.

„ Омикрон “ сполучливо заобикаля към този момент построения имунитет, предизвестяват вирусолози. Той към този момент има 4 подварианта, само че B.A.2, който е открит и у нас, набира сили. Вече е открит в близо 60 страни.

„ По-лесно от Омикрон се предава, само че клиничната картина е същата, имунизациите защищава по същия метод. Засега нямаме данни да е обвързвано с пътешестване. При всички, без един, болестта протича леко, те са били на домашно лекуване “, посочи шефът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.
Снимка: btvnovinite.bg

Проф. Христова не чака подвариантът да докара до повишаване на случаите. А специалистите към този момент виждат първи признаци, че вълната затихва.

„ Като че ли следим едно задържане на заболеваемостта в платото на кривата. И считам, че ще стартира постепенно и последователно намаляване на Коронавирус. По-категорично бих споделила, че през топлите месеци на годината ще затихне епидемиологичния развой “, съобщи епидемиологът проф. Дойчева.

Всеки идващ вид е по-заразен, тъй като това е методът на вируса да оцелее, добавя специалистът.
Снимка: btvnovinite.bg

Вече е ясно по какъв начин ще стартира вторият образователен период. В 4 области у нас всички възпитаници ще учат присъствено. Това излиза наяве от систематизирана информация министерството на образованието за графика, при който ще стартира вторият. Класове онлайн няма да има в Разград, Силистра, Търговище и Шумен.

Във всички области децата от 1. до 4. клас ще учат присъствено.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР