За първи път при археологическите разкопки в Хераклея Синтика край

...
За първи път при археологическите разкопки в Хераклея Синтика край
Коментари Харесай

Откриха огромна статуя в роден археологически обект ВИДЕО+СНИМКИ

За първи път при археологическите разкопки в Хераклея Синтика край Петрич е открита цяла мраморна статуя, която е над два метра, оповестиха от експедицията на проф. доктор Людмил Вагалински.

Нейното откриване е почнало в сряда в Cloaca Maxima (Големия канал на античния град). Статуята е извънредно непокътната за разлика от всички останали до момента, откривани без главите.

" Вероятно изобразява Хермес, едно от най-популярните божества в този регион ", разяснява ръководителят на разкопките. По думите му следва още доста работа и той не желае да прибързвасъс заключенията. " Но занапред мога да кажа, че тази антична скулптура е освен най-добре непокътнатата измежду откритите тук, а и въобще на територията на България. Предполагам, че тогавашните поданици на града са я положили в пръстта на това място след огромното земетресение през IV век – с цел да запазят за по-добри времена едно от старите си божества в интервал, когато християнството към този момент е формалната вяра ", разяснява проф. Вагалински.

Скулптурата е открита около грижата за запазването на античните градежи, разкрити преди шест години. Проблемът е, че сектор от разкопките е частен и и общината не може да организира трайна консервация и реституция като в общинския имот. Тези градежи и стени, които са частен парцел, към този момент ерозират и археолозите решили да отворят решетките на канала, които са поставили за сигурност и да ревизират какво е положението му. Почиствайки доста деликатно, с цел да установим какво е положението на стените, се видя мрамор, описа проф. Вагалински, представен от Българска телеграфна агенция. След като са траяли с почистването, почнала да се обрисува и статуята.

След като бъде изцяло разкрита и почистена, тя ще бъде деликатно преместена в музея на Петрич и след нужната реституция и консервация ще бъде изложена за гости.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР