За първи път предприятията по смисъла на ЗСч, които са

...
За първи път предприятията по смисъла на ЗСч, които са
Коментари Харесай

Предприятията декларират налични парични средства в касите и размера на вземанията от физически лица

За първи път предприятията по смисъла на ЗСч, които са и регистрирани по Закона за Данък добавена стойност към 30.09.2023 година, заявяват данни в Национална агенция за приходите от настоящата си счетоводна отчетност, оповестяват от Търговско дружество от Национална агенция за приходите - Варна.

Те би трябвало да разгласят наличните парични средства в касите си, размера на вземанията (включително от предоставени заеми) от притежателите физически лица, служащите, чиновниците, лицата с контракти за ръководство и надзор и подотчетните лица, когато общият им размер към края на календарното тримесечие, т.е. към 30.09.2023 година, надвишава 50 000 лева

Тези данни се заявяват в Приложение № 4 на Декларация по член 55, алинея 1 от ЗДДФЛ и член 201, алинея 1 от ЗКПО (декларация за дължими данъци).

Първият интервал, за който се подава информацията, е третото тримесечие на 2023 година, като срокът за обявление е до 14 ноември 2023 година, в това число. Този период обаче не е използван за внасяне на дължимите налози, които следва да се платят в периодите, планувани в ЗДДФЛ и ЗКПО, а точно – до 31 октомври 2023 година, прецизираха от офиса на организацията в морската столица.

Когато е подадена данъчна декларация по член 55, алинея 1 от ЗДДФЛ и член 201, алинея 1 от ЗКПО за третото тримесечие на 2023 година (например на 25 октомври 2023 г.), само че след подаването ѝ би трябвало да се заявяват данни от настоящата счетоводна

отчетност, е належащо в период до 14 ноември 2023 година да се подаде нова декларация, в която се съдържат както данните от настоящата счетоводна отчетност, по този начин и към този момент заявените данни за дължими налози по ЗДДФЛ и ЗКПО. Така се действа и когато в границите на законово открития период (до 14 ноември 2023 г.) е належащо да се поправят към този момент подадени в Национална агенция за приходите данни от настоящата счетоводна отчетност за третото тримесечие на 2023 година

За интервала октомври-декември на 2023 година и идващите тримесечия срокът за обявление на данните от настоящата счетоводна отчетност е до края на месеца, идващ тримесечието.

В данъчната декларация по член 55, алинея 1 от ЗДДФЛ и член 201, алинея 1 от ЗКПО има още едно ново Приложение № 3, с което се заявяват авторски и лицензионни хонорари, начислени и/или изплатени в интерес на задгранични лица от държава-членка на Европейския съюз. То се подава един път годишно, дружно с декларацията по двата закона за четвърто тримесечие на годината.

Повече информация може да бъде открита в уеб страницата на Национална агенция за приходите (nra.bg).
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР