За първи път пловдивска професионална гимназия ще обучава кадри за

...
За първи път пловдивска професионална гимназия ще обучава кадри за
Коментари Харесай

По поръчка от Франция: Пловдивска гимназия ще готви авиацион...

За първи път пловдивска професионална гимназия ще образова фрагменти за самолетостроенето, в случай че новата компетентност бъде утвърдена и заложена в план-приема след 7. клас за следващата година.

Френската компания " Латекоер България " ЕООД, която има цех за порти на еърбъси в Радиново и уголемява производството си, се е обърнала към ПГ по превоз и строителни технологии " Гоце Делчев ". Отправиха предложение да приготвяме нужните за тях фрагменти, удостовери школската директорка Бойка Борисова. Предстои да се подпише проект за съдействие, а образователното заведение включва в план-приема си компетентност " Ремонт на летателни апарати ", специалност " Авиационен механик ".

Училището може да обезпечи образованието през първите 2 година За преподаватели по специфичните дисциплини в горните класове на следващия ден предстоят диалози с филиала на Техническия университет в Пловдив, който образова по авиационна техника.

Френският шеф ще обезпечи образователните практики, в случай че паралелката се осъществя. Предстои Регионалното ръководство на образованието да ревизира базата и готвността на учебното заведение да готви такива фрагменти. Паралелката е заложена с разширено проучване на британски. Така ще обезпечи квалифициран личен състав за работа в мултинационална компания, а и ще притегли претенденти с по-висок бал.

Прием в общо 7 паралелки предлага Автото следващата година, само че този път нито една не е дуална - поради усложненията на бизнеса да обезпечава ментори и да се ангажира с образование на работно място на заплата. С този проблем се сблъскват и другите професионални гимназии.

След като предишното лято осъществя 4 паралелки, в този момент ПГТСТ " Гоце Делчев " залага образование по спедиция, механик на транспортна техника, електрически автомобили, автомобилна мехатроника, пътно строителство, механик на транспортна техника.

А новата компетентност по авиционна техника може да бъде застъпена и в  ПГ по механотехника.

Друго предложение от страна на бизнеса в Пловдивско е за компетентност „ Сигнално-охранителна техника “. ПГ по електроника и електротехника предлага „ Охранителна техника и системи за сигурност “, тъй че най-вероятно това ще е учебното заведение, с което ще се дискутира тематиката.

От мненията на работодателските организации излиза наяве, че има сериозен дефицит на фрагменти в областта на услугите - рецепционисти, камериерки, сервитьори, готвачи и шивачки. 

На среща с учебните шефове през днешния ден бе разисквана рамката на план-приема в региона след 7. клас, която би трябвало да отговори на потребностите на пазара на труда. Квотата е 236 паралелки, което е с 8 повече от предходната година -  тъй като седмокласниците са с 361 повече от миналогодишния випуск. Профилирани езикови паралелки ще има единствено в езиковите гимназии. Политикита още веднъж е за превес на професионалните. Те би трябвало да са 62,15%, а със STEM устременост - 56,40 на 100.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР