За първи път, откакто храм Свети Иван Рилски е потопен

...
За първи път, откакто храм Свети Иван Рилски е потопен
Коментари Харесай

За първи път след повече от половин век ще има литургия в потопена църква

За първи път, откогато храм " Свети Иван Рилски " е потънал при построяването на язовир " Жребчево ", в него ще бъде отслужена Божествена Св. литургия. Тайнството Евхаристия ще бъде водено от Старозагорския митрополит Киприан на 4 август 2019 година, заяви Българска телеграфна агенция по информация от пресцентъра на Старозагорската митрополия.

През множеството месеци от годината храмът е под вода, само че през летния интервал до него може да се стигне и по суша.

Храмът " Св. Йоан Рилски " е бил в село Запалня, което е потопено през 1965 година при построяването на язовира. Той е единствената останка от селото. На едно нагорнище, наоколо до останките на църквата, се намира изоставено гробище. Пред него е сложена паметна плоча със следния текст: " Село Запалня, заселено XV в., изселено 1962 година "

Язовир " Жребчево " е издигнат през интервала 1959 - 1966 година В чашата му са някогашните села Запалня и Долно Паничарево. Подходът към храма е от подбалканския път, който свързва Гурково, Николаево, Твърдица. Край пътя се намират и останките на две замъци - от Втората българска страна и остаряла римска цитадела.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР