За първи път от три десетилетия Молдова смята, че най-накрая

...
За първи път от три десетилетия Молдова смята, че най-накрая
Коментари Харесай

Молдова може да използва енергийната карта срещу Приднестровието

За първи път от три десетилетия Молдова счита, че най-сетне разполага с лоста да изгони Русия от страната. Въпросът е по какъв начин да направи това, без да отприщи филантропична рецесия върху личните си жители, написа " Политико ".

След като получи самостоятелност през 90-те години на предишния век, Молдова е заключена в замразен спор с Москва за Приднестровието, подкрепян от Кремъл сепаратистки район покрай източната граница на Молдова, в който живеят над четвърт милион души.

Молдова получава съветска сила на понижени цени през Приднестровието, което получава стотици милиони евро годишно в подмяна. Връзката разреши на Русия да резервира контрола върху стратегическата линия земя по украинската граница, където са ситуирани нейните войски макар възраженията на Молдова.

Тази динамичност обаче се трансформира. През последните години Молдова се интегрира с Европа при проевропейския президент Мая Санду. Брюксел предложи милиони евро и повече връзки към своите енергийни доставки като част от дълготраен развой, с цел да приготви страната, една от най-бедните народи в Европа, за участие в Европейски Съюз.

" Молдова към този момент не зависи от Приднестровието ", сподели молдовският външен министър Михай Попсой пред " Политико ". " Когато става въпрос за газ, ние купуваме газ на интернационалния пазар. Що се отнася до електрическата енергия, ние построяваме линии за високо напрежение, с цел да се свържем с Румъния.
 Молдова продължава да усеща Русия като опасност по пътя към Европейски Съюз
Молдова продължава да усеща Русия като опасност по пътя към Европейски Съюз

Последните две години бяха най-трудните и най-бурните, съгласно външния министър

Това може да се окаже проблем за Приднестровието, само че също и за молдовското държавно управление. Спирането на заплащанията към Приднестровието ще срине бюджета на сепаратистката страна и ще остави стотици хиляди хора там без приходи и съществени услуги - предизвикателство, което за страната с размера на Молдова би било сходно на обединяването на Германия след рухването на Берлинската стена.

" Елитите в Приднестровието към този момент признават, че купуваме електричество от района не тъй като би трябвало, а тъй като алтернативата е да хвърлим района в филантропична рецесия ", сподели в изявление молдовският министър на енергетиката Виктор Парликов.

Все отново формалните лица са на едно мнение: време е да се постави завършек на безизходицата за няколко генерации.

" Сега има мощен тласък да реинтегрираме страната по кротичък път ", сподели Попсой, който беше назначен за външен министър през януари. " Разрешаването на спора значи цялостна реинтеграция и Молдова да поеме надзор над своите суверенни граници. "
 Губернатор в Молдова е упрекнат във финансиране на партия с съветски средства
Губернатор в Молдова е упрекнат във финансиране на партия с съветски средства

Предвиждат се 2 до 7 години затвор, в случай че Евгения Гуцул бъде приета за отговорна

Игра на силите

Контингент от 1500 съветски бойци държат Приднестровието под контрола на Москва, повече от 30 години откакто Молдова получи самостоятелност от Съюз на съветските социалистически републики.

През годините Приднестровието създаде свои лични въоръжени сили, публични услуги и пенсионни схеми - всичко това финансирано посредством надценени продажби на евтина съветска сила на Молдова.

" Целият район е подвластен от безплатния газ като от опиати ", сподели Парликов, министърът на енергетиката.

Молдова също е пристрастена към понижената сила. Притежаваната от Русия електроцентрала в Приднестровието е най-големият енергиен източник в Молдова, доставяйки към четири пети от електрическата енергия на страната в подмяна на стотици милиони евро годишно. Молдова също по този начин разчита на кабели за високо напрежение, минаващи през Приднестровието, което дава на района - и неговите съветски сътрудници - още по-голямо въздействие.

" Удобството за руснаците беше, че купувайки електрическа енергия от Приднестровския район, ние в действителност финансирахме сепаратизма в нашата лична страна ", сподели Парликов.

Европейски Съюз промени това пресмятане. През последните години Брюксел даде на Молдова десетки милиони евро за създаване на инфраструктура и подсилване на връзката й с европейските енергийни мрежи, компенсирайки разноските за закупуване на доставки от другаде.

Това значи, че Молдова към този момент не би трябвало да купува газ от Приднестровието, което може да сътвори проблеми за отделилата се страна. Приднестровието употребява достъпа до понижени доходи от съветски горива и електрическа енергия, с цел да построи промишлен бранш, който ще се разпадне безусловно за една нощ, в случай че Молдова спре заплащанията.

И въпреки всичко Молдова е наясно, че унищожаването на икономическия мотор на Приднестровието също значи да навреди на локалните жители - същите хора, които желае да реинтегрира в молдовското общество.

" Говорим за до 300 000 души, съвсем всички са наши жители и би трябвало да им бъдат предоставени съществени услуги ", сподели Пърликов.

Това е главоблъсканица, която пречи на усилята на Санду за интеграция със Запада.

Откакто Санду завоюва властта през 2020 година, Молдова направи крачки в битката с корупцията, реформирането на обществените институции и укрепването на демокрацията. Заради напъните си предходната година страната и договарянията за присъединение към блока не престават.

Въпреки това остават въпроси дали Молдова може да се причисли към Европейски Съюз, до момента в който има сепаратистки спор и съветски войски, ситуирани на нейна територия.

Европейски политици по-рано намекнаха, че въпросът с Приднестровието може да се наложи да бъде решен, преди присъединение в Европейски Съюз. Молдовските водачи не са съгласни с тази позиция, като неведнъж приканват Брюксел да не разрешава на Москва и нейните подставени лица да дефинират ориста на Молдова в Европейски Съюз.

Подбиването на паричния поток на отделилия се район посредством преустановяване на енергийния му монопол предлага късмет за " лекуване " на разделянето в страната и присъединение към блока като една нация.

" Решаването на енергийния проблем с Приднестровието би било огромна стъпка напред ", сподели Виола декор Крамон-Таубадел, немски евродепутат и член на комисията по външни работи на Европейския парламент. " Но това ще бъде ли задоволително, с цел да може Приднестровието постепенно, само че устойчиво да се интегрира в страната? "

Хибридна опасност

Приднестровските водачи надали ще си тръгнат безшумно. През март нейни чиновници, потвърждавайки, че тя се намира в икономическа обсада - макар ежедневния поток от артикули и услуги, които минават през съветските контролно-пропускателни пунктове.

Руският президент Владимир Путин и неговият вътрешен кръг в това време ускориха реториката си против Молдова, атакувайки европейската й фантазия с изявления, сходни на тази, която използваха против Украйна през 2013-2014 година.

И въпреки всичко способността на Русия да се намеси на процедура е лимитирана. От началото на войната в Украйна локалните съветски сили са откъснати от нормалните си линии за доставяне, не могат да докарат подкрепления или да доставят техника. Много от тях не са били ротирани във или отвън Молдова от години и са се открили и са основали фамилии на място. И до момента в който те стоят на върха на един от най-големите арсенали в Европа от оръжия и муниции в прецизно охраняваното хранилище в село Кобасна, за което се счита, че съдържа главно разпадащо се съоръжение от епохата на Втората международна война, което към момента не е разпродадено или модифицирано от руснаците.

Други замразени спорове в постсъветското пространство приключиха с злополука. Само предходната година опълчването сред Азербайджан и Армения докара до всеобщо изселване на 100 000 души от Нагорни Карабах.

Но в тази ситуация с Молдова няма етническа омраза, която да подтиква напъните за преустановяване на опълчването. Почти всички поданици на Приднестровието имат молдовски паспорти и се движат свободно през охраняваните от Русия контролно-пропускателни пунктове. Точно както молдовците, живеещи другаде в страната, жителите на Приднестровието могат да се възползват от икономическия взрив на присъединението към Европейски Съюз - без значение какво може да желае Путин за тях.

Дори в случай че Москва не може да организра военна интервенция, това отново може да сътвори проблеми за Молдова. Миналата година разследващите служби на Киев предизвестиха, че са разкрили проект на Москва за образуване на прелом и събаряне на Санду, употребявайки проруска опозиционна партия за събаряне на държавното управление. Президентските и парламентарните избори, планувани за октомври, ще бъдат сериозен миг за молдовците да решат бъдещето си - и късмет за външни сили като Русия да се намесят.

В отговор Брюксел разположи задача в страната, с цел да помогне в битката с дезинформацията, предопределена да отслаби упоритостите на Молдова за участие в Европейски Съюз.

" Европейски Съюз би трябвало да продължи да оказва помощ на Молдова с сила, тъй че да стане изцяло самостоятелна от Русия ", сподели Ивана Страднер, теоретичен помощник във Вашингтонската фондация за отбрана на демокрациите. " И ние би трябвало да сме сигурни, че в случай че нещата ескалират, не се опасяваме от провокациите на Путин в страната - в случай че не желаеме Западът да не бъде възприеман като книжен тигър, би трябвало да сме подготвени да помогнем на Молдова. "
 Молдова - ново полесражение във войната на Русия?
Молдова - ново полесражение във войната на Русия?

Москва може да насочи въздействие посредством кохорта от намерено проруски партии: социалистите, комунистите и партията " Възраждане " и от няколко " троянски коня ", които прокарват съветски наративи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР