За първи път от повече от три седмици на цивилни

...
За първи път от повече от три седмици на цивилни
Коментари Харесай

Първите чужденци, сред които и българи, напуснаха ивицата Газа през пункта Рафах

За първи път от повече от три седмици на цивилни жители беше позволено да изоставен Ивицата Газа през граничния пункт Рафах и да влязат в Египет . Това е единственият излаз от Ивицата Газа.

Паравоенната формация Хамас , която ръководи анклава, даде позволение за овакантяване на 500 чужденци или палестинци с двойно поданство, както и на десетки ранени и заболели, които се нуждаят от незабавно лекуване.

Сред напускащите Газа има и доста българи. Свободна Европа опита да се свърже с част от тях, само че множеството не дадоха отговор на позвъняванията. Един от тях удостовери, че сега минават границата.

, към 14:35 часа в сряда, че минимум 20 палестински пациенти и повече от 100 души с двойно поданство влязоха в Египет през граничния пункт Рафах

Списъкът на Хамас с имената на хората, които могат да изоставен Газа, беше оповестен тази заран. В описите има жители на България, Австралия, Австрия, Индонезия, Йордания, Финландия, Чехия и Япония . Освен това от Газа ще могат да излязат сътрудници на Международния комитет на Червения кръст и редица неправителствени организации, настоящи в Ивицата.

Една от българките в този лист е 29-годишната Самар Чинино . тя описа, че чака на пункта с трите си деца - на 7, на 4 и на 1 годинка. Със нея е сестра ѝ, която също е български жител и 3-месечното ѝ бебе.

" Тук има доста хора от разнообразни националности. Тръгнала съм единствено с една чанта. Не ни дават храна и вода на границата, само че аз нося за децата най-малко. Никой не ни споделя по кое време ще преминем ", сподели Чинино. Тя споделя, че желае да отиде в България- " там, където няма война, умерено е ". Майка им е българка и сега е в България, а татко им ги чака в Турция с други братя и сестри.
 Израел и разногласието за земите. Кое къде е на картата?  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Чинино сподели още, че от другата страна на границата в Египет ги чака консул от българското посолство.

" Цялото ми семейство се тревожи, че не може да напусне. Израел ни нападна и не знаем какво да вършим - нямаме ток, нямаме нищо и нищо не знаем. Децата се разболяха, тъй като въздухът е отровен. Не можем да дишаме, не можем да живеем, нямаме вода, храна, а сме с дребни деца ", споделя Самар Чинино пред Българска национална телевизия.

Споразумението сред " Хамас ", израелските управляващи и Египет, което разрешава на тежкоранени и чужденци да изоставен линията Газа, е било реализирано с посредничеството на Катар и в съгласуваност със Съединени американски щати, оповестява Ройтерс. Не се прецизира докога ще бъде отворен контролният пункт.

В неделя Израел разгласи началото на на войната, която при започване на месеца стартира против палестинската паравоенна формация Хамас.

Войната стартира с, когато Хамас навлезе в 27 селища на Израел, умъртви над 1400 души и взе за заложници хора от 212 фамилии по данни към 23 октомври. Това беше съпроводено с огромна ракетна офанзива. На идващия ден Израел разгласи, че е във война, чиято цел е заличаването на Хамас, а Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни показаха безпокойство, че спорът може да се разрасне към други страни.

УНИЦЕФ, детският фонд на Организация на обединените нации, са били убити 3450 деца. " Газа се трансформира в гробище за деца ", сподели в Женева представителят на организацията Джеймс Елдър .

Хамас е формация, оповестена за терористична от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни. От 2007 година тя ръководи Ивицата Газа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР