За първи път от повече от година в неделя беше

...
За първи път от повече от година в неделя беше
Коментари Харесай

Единствената българска църква в Лондон отново отвори врати на фона на протест, обвинения и полиция


За първи път от повече от година в неделя беше отворена българската черква в Лондон, където живее огромна част от българската общественост във Англия, наброяваща близо 300 000 души, доста от тях православни християни.

Параклисът се намира на територията на посолството ни в английската столица и е отворил порти при започване на 90-те години на предишния век, когато дипломатическата ни работа се води от дипломат Иван Станчов.

Богослуженията бяха прекратени за повече от година, откакто дългогодишният енорийски духовник отец Симеон Илиев получи инсулт и здравето му не разреши той да служи. Това принуди огромната българска общественост на църковната община " Св. Иван Рилски “ да посещава съветски, румънски и гръцки православни храмове.

След многочислени писма от членове на общината до Митрополит Антоний, който дава отговор за Средно и Западноевропейската епархия, и откакто излиза наяве, че отец Симеон се възвръща постепенно и не може да служи, на негово място е назначен отец Добромир Димитров.

Снимка: Васил Христов


Той е приключил иконопис във Великотърновския университет, а по-късно и богословие. Пристига във Англия поради специализация в университета в Оксфорд през 2014 година и остава да служи и живее тук със фамилията си. Отец Добромир е Протойерей, духовник на Българската църковна община в Кент, Англия, и учител по църковно право в Православния богословски факултет на Великотърновския университет.

През 2017 година основава Православна българска задача " Св. Константин и св. Елена " в графство Кент. Тя се обитава в постройката на локална англиканска църква покрай град Рочестър. Посещава се освен от български, само че и от доста други православни християни – рускоговорящи, румънци, гърци, сърби, англичани. В неделя той води и първата си литургия в препълнения храм в Лондон.

" Тук сме не да разрушим делото на нашия предходник, а да го продължим ", сподели пред множеството пристигнали на литургията миряни отец Добромир Димитров. Той напомни, че църквата не разделя хората, а ги сплотява в своята прегръдка.

Час след края на литургията пред посолството се състоя митинг под наслов „ Справедливост за отец Симеон “.

„ Днес българи от цяла Англия са се събрали там в символ на поддръжка на незаслужено изгонения по време на заболяване наш отец Симеон, който 30 години се грижи за българския православен живот във Англия “, съобщи пред събралите се към 40 души уредникът на митинга и издател на българския вестник „ Будилник “ в Лондон Емил Русанов.

Той упрекна в безбожие и безсърдечност институциите, които освен изхвърлят от църквата, само че и от жилището му в посолството отец Симеон, който се възвръща от заболяване.

„ Тук съм, тъй като познавам персонално отец Симеон и доста го почитам. Не считам, че метода, по който се отнесоха с него, е правилен “, показа протестираща.

Снимка: Васил Христов


По думите на иподякон Ангел Палов, който в неделя служи с отец Добромир, по този начин, както е служил и с отец Симеон, „ голямото голям брой, което се събра за литургията в неделя сподели, че няма никакво напрежение “.

„ Някой се опита да сътвори напрежение, само че не съумя “, съобщи той пред bTV.

Снимка: Васил Христов


„ Причината за затварянето на храма беше невъзможността на отец Симеон да служи заради заболяване. Отец Симеон постоянно е бил почитан и обичан духовник. Той е отдал 30 години от живота си на работа в Лондон. Ако освободеното църковно настоятелство се бяха съгласили да идва духовник на повикване, отец Симеон и до ден сегашен щеше да бъде енорийски духовник. Причината за неговото премахване беше точно отводът им да се служи литургия. Съмнявам се дали е било с негово единодушие “, съобщи иподяконът.

Той благодари на митрополит Антоний, на дипломат Райков и на Епархиийския съвет за вярно взетото решение – с цел да се резервира редът в църквата и литургийното общение в целокупност.

„ Никога нито Епархийското управление, нито Българското посолство е имало желание да гони на улицата болния ставрофорен иконом Симеон Илиев. Напротив, през цялото време дипломат Марин Райков в диалог с презвитера Лоте Илиева е декларирал своята и на Българската страна подготвеност да бъде предоставено жилище, което да дава отговор на потребностите и изискванията на болния духовник. Жилището ще се употребява от отец Симеон дотогава, до когато му бъде предоставено обществено такова от Община Уестминстър с всички полагащи му се условия и потребности в това число помощник. Процедурата за това е към този момент задействана “, уточни в преднамерено изказване в неделя Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

Спазването на публичния ред се следеше от чиновници на английската полиция. Тяхното наличие беше подбудено от получено писмо за вероятни „ конфликти и жертви “, в случай че не бъде анулирана плануваната църковна работа.

Не единствено че не се стигна до конфликти, само че поддръжниците и на досегашния, и на новия духовник, в друго време, насочиха благопожелание за здраве под прозорците на отец Симеон, който същия ден навърши 68 години. Той ще продължи да живее над параклиса до 17 февруари, след което ще се реалокира в предоставено от посолството краткотрайно жилище.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР