За първи път от повече от десетилетие паладият изпреварва златото

...
За първи път от повече от десетилетие паладият изпреварва златото
Коментари Харесай

Kaĸвo тpябвa дa знaeм зa мeтaлът, ĸoйтo cтaнa пo-cĸъп oт злaтoтo?

За първи път от повече от десетилетие паладият изпреварва златото по цена. Металът, който се употребява в катализаторите на колите, нарастна с над 50% за едвам четири месеца, като на моменти цената му превишаваше тази на златото. Какво е значимо да знаем за него показват от Bloomberg в своя обява.

Какво е паладият?

Той е ослепителен бял метал, който влиза в платиновата група дружно с родия, платината, иридият и други. Около 80% от добития паладий се употребява в производството на катализатори. Също по този начин той се употребява в електрониката, денталната медицина и за изработката на бижута. Добива се главно в Русия и в Южна Африка.

Защо нарастна толкоз доста?

Най-простото пояснение е, че предлагането не съумява да отговори на търсенето. Употребата на паладият набъбна доста откакто управляващите в редица страни, най-много в Китай, стегнаха регулациите, свързани с нездравословните газове, изхвърляни от колите. Това принуди автомобилните компании да усилят използването на скъпия метал в производството си.

Защо доставките не са задоволителни?

Паладият се добива като второстепенен артикул от добива на платина и никел и поради това производството му пораства по-бавно спрямо цената. Всъщност прогнозите са, че доставките на паладий ще изостанат по отношение на търсенето за седма поредна година през 2018 година. Тези упования спомогнаха цената на метала да доближи рекордни равнища.

Кой печели и кой губи от повишаването му?

Руската MMC Norilsk Nickel е най-големият снабдител на паладий в света, само че повишаването е добра вест даже повече за фирмите от Южна Африка. От друга страна тя има отрицателен резултат върху бизнеса на автомобилните производители, които би трябвало да заплащат повече за метала и може да се чака, че повишените им разноски ще се пренесат върху цената на предлаганите от тях коли.

Ще продължи ли да пораства цената на паладия?

Досега цената на метала е повишена повече от 600% след дъното, което стигна малко след световната финансова рецесия. Недостигът на пазара се чака да продължи. От една страна автомобилните производители евентуално ще търсят негова опция. Заменянето му с такава обаче е малко евентуално да се случи скоро.

 

money.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР