За първи път от над 40 години някой, който не

...
За първи път от над 40 години някой, който не
Коментари Харесай

Мигел Диас-Канел – Наследникът на Кастро

За първи път от над 40 години някой, който не се споделя Кастро, ще бъде президент на Куба. Мигел Диас-Канел, роден на 20 април 1960 година, получи тъкмо за рождения си ден утвърждението на Народното събрание в Хавана да оглави Острова на свободата.

Мигел Марио Диас-Канел Бермудес е упрекван, че е “агент на статуквото ”, който по никакъв метод не има намерение да промени външната политика на Куба или да реализира значимите стопански промени в страната – незабавна и все по-спорна задача. Още повече, че Раул Кастро, който пое поста от брат си Фидел през 2006 година, ще остане началник на Компартията.

Освен, че не носи семейството Кастро, Диас-Канел (58 г.) е надалеч по-млад от предшественика си, който пое поста над 70-годишен. Смята възпрепятстването на интернет в родината си, където едвам 5% от семействата имат достъп до световната мрежа, за безсмислено. Обявява се и за по-голяма медийна независимост.

Като цяло е считан за политик с умерени и прогресивни възгледи, само че предходната година се появи като хардлайнер – корав последовател на еднопартийната система и на плановата стопанска система. Видео от предишния февруари, което се появи в мрежата лятото на 2017 година, сътвори облик на един извънредно закостенял Диас-Канел. В клипа, на закрито партийно съвещание, той твърди, че процесът на нормализацията на връзките със Съединени американски щати, иницииран от президента Барак Обама, е просто друг опит за “унищожаване на революцията ”. И упреква посолствата на Съединени американски щати, Норвегия, Испания, Германия и Англия в “подривна активност ”. Според наблюдаващи обявата на видеото е умишлена и имала за цел да убеди твърдолинейните партийци, че Диас-Канел е подобаващ за поста.

Мигел Диас-Канел е роден в град Пласетас, провинция Вила Клара, година след края на революцията, с която Фидел Кастро идва на власт. През 1982 година се дипломира като инженер по електроника в Централния университет. Отбива военна работа, след което е учител в своята алма матер. Като първи секретар на Съюза на младите комунисти е на задача в Никарагуа, която тогава има ляво и близо до Хавана държавно управление, а през 1993 година се отдава напълно на партийния живот. Година по-късно стартира издигнето му и през 2003 година е първи секретар на Компартията в провинция Олгин. Междувременно се е оженил за брачната половинка си Марта, с която имат двама сина. В Олгин обаче се среща с Лис Куеста, която е шеф на локалния книжовен институт. Развежда се и се дами за нея. В момента тя е почитан чиновник в министерството на културата и в още една смяна за Куба се чака да играе дейна роля като първа дама.

През 2009 година Диас-Канел е назначен за министър на висшето обучение – пост, който заема до 2012 година, като става зам.-шеф на Съвета на министрите. Година по-късно – на 24 февруари, Раул Кастро го показва за собствен заместител като вицепрезидент на Държавния съвет, което дава начало на спекулациите, че го готви за собствен правоприемник. Същият ден Кастро, който през днешния ден е на 86 година, декларира и че това ще бъде последният му мандат на поста.

Като вицепрезидент Диас-Канел се познава със международни водачи от ранга на съветския президент Владимир Путин. Срещал се и със севернокорейския водач Ким Чен Ун, с японския министър председател Шиндзо Абе, с топ дипломата на Евросъюза Федерика Могерини, както и с досегашния немски външен министър Зигмар Габриел.
Изборът му идва и на фона на дипломатически скандал. В началото на март администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че непрекъснато понижава личния състав си в посолството в Хавана с 60%. Тази седмица и Канада разгласи, че изтегля фамилиите на дипломатите си в кубинската столица. Причината за това са необясними признаци на гадене и неразположение на чиновниците, в това число краткотрайна загуба на слух. На фона на изказвания за мистериозни акустични офанзиви против дипломатите Хавана отхвърли да е забъркана в сходно нещо и сътрудничи на водено от ФБР следствие.

Сред най-важните задания в стопански проект пък е унифицирането на валутата – сега в Куба туристите употребяват конвертируемо песо (0,8 евро), а локалните поданици – кубинско песо (0,03 евро). Проблем е и колапсът във Венецуела, от която Куба внасяше на ниска цена петрол по стратегия “петрол против лекари ”.
Затоплянето при Обама докара доста американски туристи на Острова на свободата, които през 2017 година “наляха ” стотици милиони в бранша. Но около “акустичния скандал ” Тръмп подреди визитите да са в проведени туристически групи, водени от щатски компании.

Фен на “Бийтълс ” и “Ролинг Стоунс ”

Мигел Диас-Канел е неприкрит почитател на ливърпулската четворка “Бийтълс ”, на която се възхищава и до през днешния ден, а като млад под въздействие на рок музиката ходел с дълга коса. Бил изпълнен с голямо вдъхновение поради първия огромен рок концерт на Острова на свободата – “Ролинг Стоунс ” свириха в Хавана през март 2016 година и Диас-Канел бе част от публиката.

Около 500 000 кубинци имаха шанса да чуят Мик Джагър и компания, чийто концерт бе безвъзмезден. Все отново на Острова на свободата междинната месечна заплата е към $30.

ЗА НЕГО

Ще следва курса
на братята

Наследникът на братята Кастро най-вероятно ще следва техния курс. Ще се съпротивлява на натиска и ще е подготвен да следва съществуващите съглашения със Съединени американски щати, в случай че и админстрацията на Доналд Тръмп е подготвена да продължи напред.
Карлос Алсугарай, някогашен кубински посланик

Липсва му легитимност
Диас-Канел би трябвало да работи върху създаване на своята легитимност, защото не се употребява с доверието на масите и не носи името Кастро. Но той няма да бъде водач със собствен дневен ред. Не се чакат някакви трагични промени.
Алана Тумино, началник на работна група САЩ-Куба

Има положителни хрумвания
Очаквам да видя смяна в границите на съществуващите параметри. Някои от концепциите на Диас-Канел несъмнено са положителни. Например разширението на образованието по британски език и фокусът върху подобряването на публичното здраве. Но не съм сигурен доколко ще може да реализира личните си хрумвания. Готвен е за този пост от години.
Мануел Барсия Пас, професор в
университета “Лийдс ”

Търпелив и предпазлив апаратчик
Мигел Диас-Канел е модел за апаратчик, който умее дискретно и търпеливо да се катери по стълбицата на кубинската власт под крилото на своя наставник – Раул Кастро. Представител е на генерацията на висши служители, родени след края на революцията през 1959 година
Паулу Паранагуа,
бразилски журналист
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР