За първи път от над 30 години в Етрополе се

...
За първи път от над 30 години в Етрополе се
Коментари Харесай

В народните борби в Етрополе бяха отличени 105 участника

За първи път от над 30 години в Етрополе се състояха национални битки. Близо 200 участници в 5 възрастови групи от цяла България премериха сили в 35 категории на Стадион „ Чавдар “. Най-малкият участник бе на 6 години, а най-възрастните – към 60. В битките участваха и станаха първенци националите Мирослав Киров, втори на европейското през 2021 година, и етрополецът Йоан Димитров, втори на шампионата на България тази година.

Според уредниците – Клуб „ Спорт и здраве “ – Етрополе и „ Клуб на миньора при Елаците-Мед – Етрополе “, концепцията цели възобновление на традициите на този спорт. „ Етрополе има изконни обичаи в класическата битка, олимпийски, международни и европейски първенци. Почетен жител на града е починалият Стоян Николов, олимпийски и европейски вицешампион. Граждани на Етрополе са братя Стоян и Петър Балови. За етрополците е дълг да поддържаме и развиваме традициите на този спорт “ – сподели Владимир Александров, ръководител на „ Клуб на миньора “. Ивайло Георгиев, ръководител на Клуб „ Спорт и здраве “, описа, че главната организация е на един от учредителите – Кирил Михалев. Той изрази вяра, че след шампионата повече деца ще бъдат привлечени да упражняват.

Събитието уважиха кметът на
града Димитър Димитров и ръководителят на Общински съвет Христо Андреев.

За да поддържат концепцията и да се наследят на шампионата, с изключение на участниците пристигнаха и доста първенци и медалисти от разнообразни шампионати. 

„ Радвам се, че в града има събитие, което ще подтиква младежите да упражняват битка. От близо 30 години не е провеждано такова съревнование – сподели Стоян Балов. някогашен първенец от олимпийските игри в Сеул 88.  В битките участваха шестима ученици на етрополския клуб по битка на братя Балови.

„ Етрополе беше един от огромните центрове, разрастващи класическа битка. Щастлив съм, че се откриха хора, които да ни напомнят славното минало, уповавам се да оказват помощ и за бъдещето на този град “, сподели Емил Будинов, асистент треньор на Националния тим по класическа битка.

 „ Вярвам, че ще има младежи, които ще продължат пътя на братя Балови. Важното е да има и хора, които поддържат спорта и оказват помощ, тъй като без финансиране това няма по какъв начин да стане – съобщи Живко Вангелов, повторен международен и две пъти европейски първенец.

Сред гостите бе Георги Мърков, олимпийски, международен и европейски първенец по класическа битка. Той показа, че си спомня със сантимент за предишното, когато е бил в Етрополе като играч на националния тим, а по-късно – треньор на същия. Разказва по какъв начин дружно със Стоян Николов са взели участие в международни и европейски шампионати. „ За младите е потребно да спортуват. „ Да благодарим на хората, които проведоха това събитие и нека има повече такива хора, които да оказват помощ. Не всеки става първенец, само че който е минал през спорта, се учи на труд, дисциплина; има страсти, рев, радости… По-добре е за младите да спортуват, в сравнение с да стоят пред таблетите. Спортът е велико нещо! “.

Валентин Гецов е вицеолимпийски медалист, омъжен за етрополка. Той пожела триумф на уредниците в идеята им да възродят битката в Етрополе и изрази вяра, че подобен шампионат ще има и следващата година. „ Това е доста добра опция за младите борци. “

Сто и пет участници бяха наградени с парични и други награди от уредниците, а спечелилите на първите места в категория „ мъже “ бяха надарени и с живи награди, както повелява традицията. Никяй Наим, отличник в категория до 60 кг, получи агне, Мирослав Киров (80 кг) -  коч, Йоан Димитров (87 кг) – теле и Георги Иванов (100+ кг) ) – агне. 

Националният играч по класическа битка Йоан Димитров, счита, че през днешния ден няма доста искащи, които желаят да се посветят на този спорт, както в предишното, когато град Етрополе е бил първенец в класическата битка в отборната конкуренция, само че такива събития ще върнат спорта в залата. „ Да възродим традицията и славните страници! “ – показва фантазията си той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg