За първи път от началото на 90-те години, когато имаше

...
За първи път от началото на 90-те години, когато имаше
Коментари Харесай

Визия за България - програма за управление или смяна на системата



За първи път от началото на 90-те години, когато имаше сходни полемики накъде да вървим и какво да вършим – 30 години по-късно най-накрая се връщаме към значим, сериозен диалог. Това сподели в предаването " Преди всички " социологът Кънчо Стойчев във връзка показаната тези дни от Българска социалистическа партия платформа Визия за България, която е отворена за необятна полемика. Стойчев оцени високо " самата самодейност ". Запитан стратегия за ръководство или промяна на системата е Визия за България той уточни:   
" Анонсът на Българска социалистическа партия не е партиен анонс, а послание към нацията. Не става дума за ляво и дясно, става дума за това накъде вървим, къде сме сбъркали, къде сме прекалили и сме отишли в прекаленост и какво би трябвало да поправяме. Същевременно се прави един доста правилен и изчерпателен разбор на процесите в Европа. "

" Лъжа е, че няма пари " – по този начин Стойчев нападна причините на ГЕРБ, че за предлаганата от Българска социалистическа партия управническа визия няма да има средства:

" Това е най-голямата неистина, най-грозната неистина. Пари в България има. Проблемът е, че заради отсъствието на промени в страната, цялата обществена и бюджетна сфера е издънена. Това са продънени каци, в които се наливат от ден на ден пари, с цел да се тушират моментни обществени недоволства, да се засипват с пари като на рулетка, без да се реши нито един значителен проблем и след три месеца друга група изгаря, след четири месеца различен бушон, тъй като не се вършат промени. А за какво не се вършат последните 10 години промени? Защото се върви по един метод на ръководство, който е гасене на пожари тук и там, без да се мисли по какъв начин ние да създадем ефикасни нашите разноски и като създадем промяна, просто да усъвършенстваме този разход. Пари има. Страната е цялостна с пари. "

В позицията на Българска социалистическа партия има доста висока степен самооценка, счита Кънчо Стойчев:

" Българска социалистическа партия споделя: " Да, ние участвахме в тази система. Ние имаме своите вини или ние поемаме тази виновност и по тази причина се обръщаме към всички българи, без значение от каква политическа партия, или безпартийни: Дайте да забележим къде сбъркахме в цялото. Да, добре, и ние управлявахме, и други ръководят, и трети ръководят, и четвърти ще ръководят, само че не вървят нещата добре. България умира. България се обезлюдява. България се опростачва до степен, която ние не помним в българската история - такова опростачване и загуба на обучение. И това е силата на тази позиция. Тя не застава в поучителна поза да споделя: " Ето, ние сме по-добри от тези. Дайте в този момент " стани, да седна ".

Като гигантска манипулационна нелепост Стойчев дефинира тезата, че във Визия за България се връщаме там, откъдето сме пристигнали:

" Обругаването и поругаването на ролята на страната докара до това, че ние отидохме до прекаленост, в която си затрихме страната. Днес, тази заран и на следващия ден сутринта, като се събудим, ние страна нямаме и не е необходимо човек да бъде интелигентен, с цел да го вижда. То се вижда с просто око. И този документ споделя: " Основната ни неточност е, че ние си съсипахме страната, ние си съсипахме институциите и пътят напред е - без значение дали леви, десни, Българска социалистическа партия, ГЕРБ, " Патриоти ", няма никакво значение - ние би трябвало да си въстановим страната. "

Не знам какви специалисти споделят, че системата се лекува с одържавяване, национализация и наливане на държавни пари в губещи браншове, опълчи се анализаторът Георги Харизанов от Института за дясна политика:

" Това е диалог по какъв начин да продължим обратно, а не по какъв начин да продължим напред, тъй като в този диалог се предлага проверка на неща, които към този момент са направени, и завръщане към годините на плановата стопанска система, на централизацията и на държавната благосъстоятелност в най-важните браншове. Така че това е всичко друго, само че не и диалог по какъв начин да продължим напред. "

Един от огромните дребни дефекти на ръководството на ГЕРБ е, че когато възникне бранш на напрежение, то нормално се потушава с финанси и се купува краткотрайно успокоение, вместо да се вършат промени, призна Харизанов:  " Да, това е по този начин, единствено че да се каже, че за  последните 10 години не са направени никакви промени, просто не е правилно и мисля, че господин Стойчев доста добре го знае. "

Запитан дали Визия за България е покана за флирт и търси ли си Корнелия Нинова сътрудници за ръководство, Георги Харизанов разяснява, че предвид на идните европейски избори следващата година Българска социалистическа партия не е в добра кондиция:

" Засилването на антиевропейската изразителност, това, че България би трябвало да преразгледа желанието си за участие в ERM 2, в еврозоната и в банковия съюз, пролетта ще се отрази извънредно отрицателно на резултатите на Българската социалистическа партия на европейските избори. На мястото на социалистите най-вероятно бих помислил също за показване на някакъв документ, който да сътвори положителен звук към тази партия, само че дано сме реалисти. Госпожа Нинова доста добре знае какви са връзките вътре в Българска социалистическа партия, доста добре знае, че има цели области на България, които няма да работят въодушевено в полза на партията заради техните вътрешни несъгласия. Така че не мисля, че представянето на тази визия е събитие от чак подобен мащаб. "
Двете отзиви чуйте в звуковите файлове.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР