За първи път от много години насам Здравната каса представя

...
За първи път от много години насам Здравната каса представя
Коментари Харесай

Държавата очаква догодина вноските за здраве да са със 768 млн. лв. повече

За първи път от доста години насам Здравната каса показва на надзорния си съвет два разновидността на проектобюджет за идната година. Но при очертаващата се липса на държавен бюджет за 2023 година, откакто служебния кабинет разгласи, че няма да внесе подобен, наподобява, че и здравният бранш ще би трябвало да продължи да работи с плановете от тази година.

Въпреки огромната неустановеност за това ще има ли не нов бюджет на Здравната каса, прогнозите в плановете дават известна изясненост за това, какво чака страната за бранша. Накратко - двата плана се разграничават по това какъв брой повече средства са планувани за медицински услуги и медикаменти, като междинното повишаване на всички пера е към 12%. Очакванията са през идната година касата да получи от здравни вноски със 768 млн. лева повече от тази година, като плануваните средства за здравна помощ ще доближат 6.885 милиарда лева

Прави усещане, че и в двата плана са заложени 2.2 млн. броя клинични пътеки, в случай, че през тази година те бяха понижени на 1.8 млн. Средствата за тях бяха увеличени и все пак лечебните заведения не съумяха да доближат този предел.
Открий пет разлики
В първия план е планувано средствата за персоналните лекари да набъбнат с 12% и да доближат 407 млн. лева Във втория растежът е 10% и средствата са 400 млн. лева Двата разновидността не дават опция да се " изнесат " диагностичните услуги и по-голям размер лекуване отвън лечебните заведения и те остават в тях, без значение от изказванията на всички политически партии какъв брой са значими профилактиката, предварителната защита и това да не се стига без потребност до най-високото равнище на системата - лечебните заведения. С тези средства още веднъж няма по какъв начин да се реализира макар плануваните 2.6 млн. профилактични прегледи, 4.5 млн. прегледи на хронично заболели и 3 млн. - на деца.
Реклама
При профилираната извънболнична помощ разликата сред двата бюджета е 11 млн., като в първия са заложени 429 млн. за прегледи при експерти отвън лечебните заведения, а във втория - 418 млн. Разликата за зъболечение е 5 млн. - 268 или 263 млн. лева

В двата плана на бюджети е планувано еднообразно финансиране за помощни средства за хора с увреждания - 38 млн. лева, като разлика от тази година няма.

За сметка на това е очакван съвсем 100% растеж в средствата за лекуване в чужбина и с нерегистрирани в България медикаменти, като в двата плана концепцията за повишаването е идентична - 72.17 млн. лева Еднакви средства са планувани и за възнаграждение на импланти, които се слагат в болница (изкуствени стави, пирони, др.), като сумата е 130 млн. лева, което е повишаване с над 12%.
Болниците и медикаментите
По-съществените разлики в плануваните средства са при лечебните заведения и за медикаменти, които по принцип са най-едрите заплащания от бюджета на НЗОК.
Реклама
В първия вид е планувано нарастване на средствата за лечебни заведения с 14.9% и те да доближат 3.124 милиарда лева, а при медикаментите - 12.4% нарастване и проектобюджет от 1.833 милиарда лева Във втория вид се планува 10.6% растеж в заплащанията за клинични пътеки в лечебните заведения или 3 милиарда лева, а за медикаменти се плануват 1.84 милиарда лева или с 22% повече от тази година.

В плановете е маркирано, че ще бъдат обхванати повече заболели с съвременни, високотехнологични и високоефективни способи на лекуване в лечебните заведения, единствено че не са планувани средства за заплащане на такова лекуване, изключително откакто здравната каса е оповестила, че ще купи невъобразимо доста клинични пътеки - 2.2 млн., толкоз, колкото преди ковид-пандемията. Това значи, че парите ще бъдат разпределени сред доста и евтини пътеки.

При медикаментите сега са в развой на разглеждане за включване за възнаграждение от идната година на 60 нови медикаменти или нови индикации на към този момент покрити от НЗОК артикули. Част от тях са за редки болести.
Свързани публикации Пенсиите ще костват съвсем 20 милиарда лева, над половината ще са дотация от бюджета 25 октомври 2022, 08:00 Държавата за повторно се отхвърля от болничното заведение " Света Марина " и я подарява на Медицинския университет - Варна 20 октомври 2022, 15:24 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР