За първи път от месеци насам министерството на финансите не

...
За първи път от месеци насам министерството на финансите не
Коментари Харесай

Финансовото министерство не успя да пласира нов дълг за половин милиард лева

За първи път от месеци насам министерството на финансите не съумя да пласира 500 млн. лв. нов дълг през днешния ден, след като проведения от БНБ търг не набра задоволително поръчки за  изкупуване на препоръчаното количество държавни скъпи бумаги.

Според известието на ведомството плануваният за през днешния ден аукцион  е за продажба на 10,5-годишни държавни скъпи бумаги в размер от 500 млн. лева,с падеж 6 октомври 2032 година. Участниците на пазара подадоха поръчки със съвкупна номинална стойност от 452,45 млн. лева " Министерството на финансите не утвърди декларираните поръчки, отчитайки положението на фиска и задачата за финансиране при оптимална допустима цена “, оповестиха от ведомството. Финансовото министерство не дава информация за постигнатата рентабилност от поръчките за облигациите.

„ Министерството на финансите ще продължи уравновесената си и гъвкава политика по ръководство на държавния дълг, който е един от най-ниските в Европейския съюз, имайки поради както пазарното положение, по този начин и нуждата от дългово финансиране “, показват от Министерството на финансите.

Това бе третия от началото на годината аукцион за продажба на държавни скъпи бумаги. Досега бяха пласирани сполучливо две излъчвания на обща стойност 1 милиарда лв..
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР