За първи път от месец насам - спад в цените

...
За първи път от месец насам - спад в цените
Коментари Харесай

За първи път от месец: Спад в цените на повечето основни храни

За първи път от месец насам - спад в цените на множеството съществени хранителни артикули , плодове и зеленчуци на тържищата в страната. Това отчитат от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. Понижението е записано през цялата минала седмица. 

Според търговци от борсата в Първенец има поевтиняване единствено на някои от продуктите и това е моментно. „ С наближаването на пролетта излиза повече оранжерийна продукция, само че няма трайна наклонност на спад на цените ”, изясни изпълнителният шеф на борсата Илия Гатев пред.

Марулите към този момент са под 1 лев - към 70-80 стотинки. Краставиците са от 3,20 до 4 лв. , като предходната година по това време. Имаме и импорт от Гърция, който подбива цените и ги смъква надолу. Доматите са малко по-скъпи, розовите са над 4,50 лв. . Там също има импорт, който е сред 50 стотинки и лев по-евтин. Цената на картофите е действителна, тъй като няма пресни ”, сподели още той.

При цитрусите няма сериозна смяна , единствено лимоните са с по-ниска стойност - към 1,50 лв. . Това се дължи на огромното произвеждане в Турция. Има обаче дефицит на остарял картоф, тъй като създаденото количество към този момент е изкупено ”, уточни Гатев. 

Според икономиста Преслав Райков се следи стопиране на повишаването на цените, каквото се наблюдаваше през последната година. „ За дълготраен спад може да се приказва след два до три месеца. Около края на май, в случай че тази наклонност продължи, може да се каже, че се вижда стабилно намаляване на цените в някои от питателните артикули ”, разясни той.

Трите съществени първични материали, които диктуват пазарите на храни на всички артикули , спадат доста. Това са пшеница, царевица и соя. Спадовете са доста фрапантни, което повлича и огромен размер и от други съпътстващи артикули. Спадът в растителните мазнини на избрани пазари също е осезателен, логистиката също се възстановява ”, посочи Райков. По думите спадът ще продължи осезаемо през идващите месеци.

Стоян Панчев акцентира, че  международните пазари въздействат на доста от цените. Той добави, че съгласно данните на Национален статистически институт не се вижда понижаване на цените, което е очевидно на борсите. „ Ако изчакаме няколко месеца, ще можем да проследим дали понижението ще стигне до крайните консуматори. Единственото огромно понижение, което виждаме при питателните артикули, е при олиото. То се дължи на базов резултат. Положителните трендове наподобяват на закъснение на инфлацията, не на понижение на цените ”, добави Панчев.

Панчев разясни, че страната ни към този момент не извършва инфлационния аршин. „ Това зависи от насъбраната инфлация през последните месеци . Когато пристигна моментът да бъде оповестен конвергентният отчет, който демонстрира дали изпълняваме Маастрихтските критерии, даже в случай че в този месец България извършва нужния аршин, това не е задоволително. Гледа се обратно и се търси устойчивост на инфлацията, с цел да може да се каже, че сме спазили написаните правила. Дупката по последни калкулации е към 3.8% ”, сподели още той. 

По думите му има спекулации , че е призната неофициална акция от страна на МФ да се приказва с избрани браншове в страната, с цел да бъдат помолени временно да понижат избрани цени, с цел да се спазят определени критерии.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР