За първи път от години се готви увеличение на данъците. Нещата,

...
За първи път от години се готви увеличение на данъците. Нещата,
Коментари Харесай

За първи път от години: Готви се увеличение на данъците

За първи път от години се готви нарастване на налозите.  Нещата, значително,  не са радикални . Това съобщи  журналистът Йордан Бързаков  по .

Според Бързаков данъкът върху добавена стойност би трябвало да бъде идентичен за всички сектори . 933 лева размер на минималната работна заплата значи, че работодателите ще заплащат по-високи осигуровки, което ще натовари бизнеса в районите, подчертава Бързаков.

По думите му  хората, които  се обезпечават на цивилен контракт, ще заплащат към 5% по-високи осигуровки.  От една страна това е добре, тъй като тези служащи ще имат обезпечаване за повече опасности.

Бързаков съобщи, че  тези промени са планувани, с цел да се върже бюджетът.

Асен Василев има проблем за идната година, ние ще аплайваме за членове на еврозоната, там ни би трябвало още веднъж под 3% недостиг, съобщи Бързаков.

Той добави, че  голямата заплаха е да не се тръгне към смяна на главните налози и осигуровки.

Хората с минимална и междинна работна заплата ще бъдат най-силно наранени от възможен растеж на налога общ приход, в случай че бъде повишен с 5%, пресмята икономистът Васил Караиванов:

„ Тези с по-ниските приходи ще бъдат първите, които ще бъдат ударени от повишението с 50% на налога общ приход де факто, т.е. от 10 на 15% “.

За да бъдат въпреки всичко предпазени нискодоходните семейства от КНСБ оферират необлагаем най-малко в размер на минималната работна заплата. Според икономистите обаче това ще разклати финансовата непоклатимост на страната.

„ Връщането на косвените налози, на Данък добавена стойност и на акцизите на предкризисните равнища – това е нужното зло, което би трябвало да преживеем. Такова едно връщаме би разрешило, пък в идващите години в допълнение понижаване към този момент на налози, само че на всички дружно “.

Всякакви данъчни промени на този стадий, с изключение на възобновяване на Данък добавена стойност, са нежелани и със подозрителен резултат. Така счита и политическото болшинство.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР