За първи път от два месеца спад в цените на

...
За първи път от два месеца спад в цените на
Коментари Харесай

Спад на цените на храните на едро за пръв път от два месеца

За първи път от два месеца спад в цените на храните на едро на някои съществени хранителни артикули, плодове и зеленчуци. Разликата по области обаче продължава да е огромна. Данните са на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

От 35 хранителни продукта, чиято цена следи Държавната комисия по стоковата борса и борсите, 20 са поевтинели, 12 са поскъпнали, а останалите са без смяна. От справката прави усещане, че има ново поевтиняване на оранжерийните краставици и домати, по-ниски са цените и на прясното мляко и кравето сирене, само че кашкавалът и яйцата не престават да нарастват.

Цените на едро на някои съществени хранителни артикули, плодове и зеленчуци най-сетне потеглиха леко надолу. Например салатата от оранжерийни домати и краставици към този момент излиза по-евтино. Показват го данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите, усетили са го по джоба си и някои хора.

Повечето хора обаче не са усетили поевтиняване на нищо.

При плодовете цените на ябълките потеглят нагоре, а на бананите - надолу. Хората обаче към момента не са удовлетворени от цените на млечните артикули. Кравето сирене през миналата седмица поевтинява едвам с една стотинка, а прясното мляко - с пет стотинки. Кашкавалът обаче е с 24 стотинки по-скъп.

Ако баба ви да вземем за пример реши да ви зарадва с кекс и то с главните за него съставки, то сметката от продуктите ще остане почти същата. Ще употребява малко по-евтино, само че ще добави съвсем с толкоз поскъпнала захар. Яйцата пък са с една стотинка по-скъпи и доближават до 40 стотинки за брой.

Малотрайните салами резервират цената си през последната седмица. Поевтинява замразеното пиле. Поскъпват обаче пилешките гърди.

Разликата на цените по области продължава да се задълбочава, съгласно бюлетина на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. Пловдив се обрисува като безценен град. Там олиото доближава 5 лв. за литър, до момента в който в Благоевград може да бъде купено и за към 3 лева А в случай че в Добрич кг сирене може да се откри за 7 лева кг, то в Пловдив цената му доближава близо 23 лв..

Съвсем скоро се чака да можем да следим онлайн в действително време цените на питателните артикули у нас и в чужбина. Това ще стане посредством уебсайт, който към този момент е подготвен, по информация на служебния министър председател Гълъб Донев. С настоящи цени там ще се включат и комерсиалните вериги.

Продължават и инспекциите в огромните вериги за хранителни артикули, като към този момент има и глобени. При 755 инспекции, откритите нарушавания са 651, а нелоялните търговски практики - над 250. Данните оповестиха от Комисията за отбрана на потребителите, представени от БНР. Най-честите нарушавания са свързани с подправени промоции.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР