За първи път от доста време видяхме един смислен Консултативния

...
За първи път от доста време видяхме един смислен Консултативния
Коментари Харесай

КСНС към кого да се обърне за дългосрочни мерки, пита Цветлин Йовчев

" За първи път от много време видяхме един логичен Консултативния съвет по национална сигурност , където въпреки и с по едно изречение бяха дефинирани главните проблеми, с които се сблъскваме. " Такава оценка даде в студиото на Нова телевизия на състоялия се през вчерашния ден КСНС при президента Румен Радев, някогашният ръководител на ДАНС и някогашен вътрешен министър Цветлин Йовчев .

Според него са били обрисувани непосредствените опасности пред страната ни, а рекомендациите, които са дадени, а и както беше очебийно категорично от президента, са краткосрочни и по-скоро спешни.

При актуалната политическа рецесия, която продължава към този момент и няколко години, към кого, по-точно - към коя институция да се обърне обаче КСНС, пита Цветлин Йовчев. Така и даже да се формулират дълготрайни ограничения, при честата промяна на законодателна и изпълнителна власт, няма кой да ги извършва. От думите на Йовчев може да се направи извод, че освен едни дълготрайни и стратегически ориентирани ограничения остават, даже и дефинирани, остава да висят неизпълнени, само че и се постанова самата неспособност такива да бъдат начертани. Колкото и да е логичен един съвещателен съвет, сега той попада в среда на служебно държавно управление , което е с небосвод от няколко месеца.

Това въздейства и на репутацията на България пред партньорските служби и съдружниците , а и даже на вложенията, уточни още Цветлин Йовчев.

На въпрос позволява ли, че България продължава да е " слабото място на Европа ", каквито изказвания се появиха след атентата в " Сарафово ", той уточни: " Зависи с кого се съпоставяме. От този интервал до момента беше напавено много. Колкото и да сме сериозни към системата за отбрана на националната сигурност, а има защо да я подлагаме на критика - в тази област бяха направени избрани неща. "

Според Цветлин Йовчев към момента изоставаме в разнообразни аспекти, като един от тях е софтуерния, също така е и хронично ресурсно недофинансирането на службите. " Третият главен проблем са хората . " Но не става дума за това дали имаме задоволително хора, защото съгласно Цветлин Йовчев сега има " повече от задоволително хора " . Въпросът е в това каква е организацията на активността им, каква е тяхната подготовка и с какви механически средства разполагат, с цел да си свършат работата. " Не е въпросът в това да назначаваме повече хора. Въпросът е да ги разпределим вярно и да ги обучим. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР