За първи път от дълго време Украйна подложи територията на

...
За първи път от дълго време Украйна подложи територията на
Коментари Харесай

Как Украйна се готви за щурм на Донбас

За първи път отдавна Украйна подложи територията на непризнатите републики Донецк на всеобщ обстрел. Това се случи на идващия ден, откакто Русия стартира да изтегля войските си от западните си граници в края на огромно обучение. Какви други признаци демонстрират, че сме изправени пред подготовка преди огромна офанзива против Донбас?

Рано сутринта на 17 февруари за първи път от дълъг интервал от време на разнообразни елементи от линията на прикосновение в Донбас украинската страна подложи на масиран минометен и артилерийски обстрел девет обитаеми места от ДНР и ЛНР. След предградията на Донецк ги застигна същата орис.

Обстрелът стартира в 5.32 ч. в южния (Мариупол), централния и северния (от Соколники до Луганск) сектори на фронта. За два часа (обстрелът спря в тези региони в 7,42 ч.) Въоръжените сили на Украйна изстреляха почти 160 снаряда.

При това са употребявани минохвъргачки с диаметър 120 мм и 82 мм (общо са изстреляни 67 мини), гранатомети от разнообразни типове (90 пъти), стрелково оръжие, в това число едрокалибрено. За първи път тази година въоръжените сили на Украйна използваха ПТУР. Неидентифицирана противотанкова ракета е изстреляна към село Гагарин край Горловка. Последният път, когато е употребявано такова оръжие, е на 25 декември предходната година.

Освен това в 9,50 ч. покрайнините и предградията на Донецк бяха подложени на минометен огън. Пет мини с диаметър 82 мм паднаха покрай село Мандрикино. Това е югозападно предградие на Донецк с частни здания. В 10:20 часа 82-мм минохвъргачки обстрелват Старомихайловка, населено място западно от Донецк, покрай остарялата мина “Челюскинцев”. Това е непосредствено линията на фронта, а огънят е изстрелян от окопите насреща, от село Красногоровка, следено от въоръжените сили на Украйна.

В южната и централната посока (те в действителност се сливат в обща група) ка обстрелвани селата Коминтерново, Октябр, Новоласпа и Петровское. Тази група селища е ситуирана тъкмо по линията на хипотетичното настъпателно придвижване на въоръжените сили на Украйна в необятен полукръг.

В северно направление, основно в зоната на отговорност на ЛНР, бяха подложени на обстрел Золотое-5, Нижнее Лозовое, Соколники, Веселенко и населено място от градски вид Донецк. Освен това под обстрел попадна многострадалното село Зайцево, от което след шест години обстрел не е останало съвсем нищо и в което към момента живеят упорити хора.

За обстрела на Раевка и градското населено място Донецк са употребявани 120 мм минохвъргачки, а по Соколники е обстрелван АГС-17. Всички тези обитаеми места се намират и в хипотетичната настъпателна зона на въоръжените сили на Украйна в северна посока.

Според една от прочувствените версии, внезапното утежняване на обстановката и нарушаването от украинска страна на краткотрайното съглашение за преустановяване на огъня може да бъде породено от известия за изтеглянето на редица съветски елементи в местата за непрекъснато дислоциране след края на плануваните учения. Дръзнаха. През целия предишен месец въоръжените сили на Украйна се държаха относително безшумно, макар че въпреки всичко имаше местни офанзиви. Преди дни почина даже военнослужещ от милицията в Луганск, а различен бе хванат от диверсионна група на Въоръжените сили на Украйна. Но подобен огромен и неуместен обстрел на жилищни региони не се е случвал от дълго време.

Според друга версия, разумна, това е наблюдаване и разузнаване по вероятните посоки на офанзива. Трябва да се каже, че въоръжените сили на ДНР, както се изрази един от формалните им представители, „ не играеха на джентълменство “ и отвърнаха на огъня в множеството посоки, като събориха няколко противников минометни позиции.

За първи път въоръжените сили на Украйна използваха станции за радиоелектронна битка в обитаемоте места Новоандреевка, Михайловка и Желаное, т.е. в полукръг покрай Донецк. И това демонстрира планувана интервенция, в това число за идентифициране на позициите на артилерията на милициите за водене на контрабатареен пердах. Това е спомагателен мотив в интерес на версията за „ престрелка “ от въоръжените сили на Украйна.

53-та бригада на ВСУ разположи бронирана техника в Новотроицкое, т.е. по-близо до линията на прикосновение, още веднъж на хипотетичното направлениена настъплението. Две 122-мм гаубици Д-30 са открити в тила на ВСУ в направление Донецк в село Шевченко, което въоръжените сили на Украйна са разположили непосредствено в жилищния регион.

Особено внимание в този момент е привлечено към южната посока. Има доказателства, че предходната седмица украинският пълководец на обединените сили в Донбас генерал-лейтенант Александър Павлюк е посетил Мариупол, където е получил отчет от военачалник Юрий Содол, пълководец на оперативно-тактическата група " Восток " и някогашен пълководец на морската пехота. Според разузнаването на ДНР по самодейност на военачалник Содол се създава проект за десантна интервенция на брега на Азовско море в тила на позиции на опълченците зад линията на селата Сартана-Коминтерново. А Коминтерново в този момент е едно от най-обстрелваните села.

Разузнавателна рота и рота за огнева поддръжка, както и консолидирана минохвъргачна батарея могат да бъдат разпределени за такова нахлуване от 36-та обособена бригада морска пехота на Въоръжените сили на Украйна. Също по този начин десантната група може да включва няколко взвода от 107-и батальон за териториална защита, които се възнамерява да бъдат превозени в Мариупол от Запорожието в идващите дни. Съдовете за десанта ще бъдат американски моторни лодки и надуваеми лодки, трансферирани в Украйна предходната година. Те могат да бъдат трансферирани от Одеса до Мариупол с трен.

Такъв тактически десант е ненужен самичък по себе си, само че може да има смисъл като помощен удар в необятна атака на южния фронт. Освен това сходна евентуална опасност принуждава донецките милиции да разпределят сили за отбрана на брега в необятен регион от Широкино до Новоазовск, а силите на Донецк не са безкрайни.

Друго тревожно доказателство: в Западна Украйна, в региона на Хмелницки, се прави извънпланова поддръжка на оперативно-тактически ракетни комплекси " Точка-У " от 19-та ракетна бригада.

Командването на въоръжените сили на Украйна може да трансферира " Точките " по-близо до Донбас в близко бъдеще. През 2014-2015 година тези ракети бяха употребявани няколко пъти по обитаемоте места в Донбас, по-специално в Снежни, Алчевск и Торез, причинявайки огромни опустошения в жилищните региони.

Следователно актуалната ескалация на спора от страна на ВСУ непосредствено демонстрира провеждането на подготвителни ограничения за настъпателни интервенции. Разбира се, до известна степен това е илюстрация на прочувственото положение на украинските военни, които си отдъхнаха при типа на влакове с съветска техника, напускащи Крим през моста. Но за жалост „ вратата на войната “ не е затворена и украинската страна я държи с крайник.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР