За първи път от близо две десетилетия Гърция е започнала

...
За първи път от близо две десетилетия Гърция е започнала
Коментари Харесай

Гърция се превъоръжава

За първи път от близо две десетилетия Гърция е почнала мощно да се превъоръжава - тя е купила 1 8 френски изтребителя " Рафал ", четири хеликоптера на военноморския флот, четири мултифункционални фрегати, оповестява Агенция Франс Прес.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис е оповестил довечера в Солун, че като се изключи че купува изтребители, има желание да усили армията с 15 хиляди души и да се приготви за разнообразни типове кибер офанзиви.

" Настъпи времето да укрепим въоръжените си сили. Това е значима стратегия, която ще ни даде опция да се похвалим с народен щит ", разгласи Мицотакис и добави, че проектът ще донесе на страната хиляди нови работни места . Той планува и ограничения, засягащи гръцкия военнопромишлен комплекс.

По-конкретно вложение на американски капитали в модернизацията на корабостроителницата в Елефсина, нов стратегически вложител в корабостроителницата Скараманга. Заводът за военни коли също ще бъде приватизиран от нов притежател, а гръцката самолетостроителна компания ще се трансформира в център за поддръжка на самолети.

Амбициозната цел си коства - Гърция счита изрично да завоюва в разногласието за военно превъзходство с Турция, уверен е Мицотакис, като упрекна Турция, че заплашва източните граници на Европа.

Той добави, че ще разгласи още елементи към военната си стратегия на конференция в неделя. Очаква се на нея да обясни каква ще е цената й, откакто планува и нови противотанкови оръжия, и военноморски торпеда, и военновъздушни ракети.

Френската връзка

Смята се, че Мицотакис си е избистрил оповестената в събота стратегия след диалози с френския президент Еманюел Макрон, с който участваха на среща на върха на южноевропейските водачи в Корсика.

Франция уверено поддържа Гърция в неособено топлите й връзки с Турция и Кипър.

В същото време тв протичащото се в Гърция Освен това Реджеп Тайип Ердоган прикани Гърция да " стои настрани от неверни " дейности .

Скандалът сред Гърция и Турция ескалира предишния месец, когато Анкара реши да прави изследвания , като изпрати проучвателен транспортен съд и дребна флотилия да извършат сеизмични проучвания във води, които Гърция счита за свои.

В публикация, оповестена тази седмица по едно и също време в The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung и Le Monde, Мицотакис повтаря желанието си за разговор с Турция, при изискване че тя спре да работи " като подбудител ".

Припомняме, че предишния месец Гърция подписа контракт за морската граница с Египет , който се възприема като отговор на турско-либийското съглашение от 2019 година, позволяващо на Турция достъп до региони в Източното Средиземноморие, където са открити огромни залежи на въглеводороди .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР