За първи път от 99 години над целите САЩ на

...
За първи път от 99 години над целите САЩ на
Коментари Харесай

За първи път от 99 години насам САЩ потъват в пълен мрак днес

За първи път от 99 години над задачите Съединени американски щати на 21 август, понеделник, ще премине цялостно слънчево затъмнение, от западното до източното крайбрежие, осведоми Агенция Франс Прес в обстоен репортаж. Ако няма облаци, Линкълн Сити в Орегон ще е първият континентален американски град, застигнат от така наречен черна луна в 10,16 ч локално време (17,16 ч по Гринуич).

Терминът “черна луна” не се употребява от астрономите, само че е мощно публикуван измежду хората. Той разказва лунната фаза новолуние, при която от Земята не се вижда лунната повърхнина. Този път новолунието съответствува и със слънчевото затъмнение. Сянката ще премине през 14 щата, като широчината ѝ ще е към 113 км.

Най-дълго затъмнението ще продължи към Карбъндейл, Илинойс - 2 мин и 40 сек. Явлението ще завърши в 14,48 ч локално време над Чарлстън, Южна Каролина. Около 12 млн. живеят в регионите, където ще бъде цялостен мрак. Заради вълнението на феновете астрономи и очакванията на учените цените на хотелските стаи в редица американски градове се повишиха внезапно.

Планирани са сватби, празници навън, експедиции с кану и даже Бони Тейлър ще изпее шлагера си Total Eclipse of the Heart, тъй че да бъде излъчен директно. Тези, които няма да бъдат в регионите на затъмнението, ще могат да го гледат онлайн. НАСА планува директно предаване през целия ден на уеб страницата си, което ще бъде излъчено и на екраните на Таймс Скуеър в Ню Йорк.

Космическата организация ще употребява един от апаратите за наблюдаване на Луната, с цел да направи фотография на Земята. НАСА кани всички хора да помахат към Луната за фотография в 21,25 ч българско време през днешния ден. При слънчево затъмнение Луната застава сред Земята и звездата и по този начин блокира лъчите ѝ. Диаметърът на Слънцето е 400 пъти по-голям от този на Луната, само че то е 400 пъти по-отдалечено от нас от нея.

Затъмненията постоянно са били свързвани с голям брой тайни теории. Този път се появи даже мъж от Сан Франциско, който пусна публикация, с която търси жена за забременяване на мистично бебе на затъмнението. То трябвало да изведе човешката раса към нейната златна епоха.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР