За първи път от 80 години историци от Северна Македония

...
За първи път от 80 години историци от Северна Македония
Коментари Харесай

Северна Македония призна за средновековна българска държава

За първи път от 80 години историци от Северна Македония споделят, че има Средновековна българска страна. Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в изявление за предаването „ Седмицата “ на Дарик радио, визирайки и част от процесите, които стартират в южната ни съседка, свързани с историята.
„ Не мисля, че има страна, в която да има подозрения по отношение на утвърждението на протокола за присъединение на Северна Македония към НАТО и би трябвало до края на годината всички да го създадат “, съобщи Захариева.
Тя уточни, че тази седмица участниците в комисиите на България и Македония са имали четвърто съвещание. „ И мисля, че имаше значителен прогрес. За първи път от 80 години историци от Северна Македония споделят, че има Средновековна българска страна. Парадоксът е, че сякаш политиците този път изпревариха историците, защото два пъти честваме дружно Илинденско-преображенското въстание, а комисията още не е стигнала до решение. Истината е, че най-важното е какво ще написа в учебниците и на какво ще учим децата си – това е главната цел на комисията “, разяснява вицепремиерът.
Захариева изясни, че за момента договорът за добросъседство няма да се постанова да бъде променян, с цел да се подсигурява, че Северна Македония няма да си промени решението. „ По-важното обаче е да имаме добра инфраструктура сред двете страни, както и културен продан. Това е нещо, за което би трябвало да работят и двете страни. Интересът към българските компании за вложения в Северна Македония се е удвоил – това е по данни на бизнеса. Но значимото е да работим за инфраструктурата, тъй като нямаме даже жп връзка сред двете страни “, съобщи тя.
На въпрос би трябвало ли НАТО да разположи на територията на балканските страни ракети с дребен и междинен обхват, ориентирани против Русия, Захариева отговори, че този въпрос е обсъждан на срещи на външните министри. „ Но истината е, че към този момент няма подозрение, че Русия нарушава този контракт. Той е значим за европейските страни, тъй като по-голямата част от страните не желаят още веднъж за стартира въоръжаване и разполагане на ракети “, сподели още тя и уточни, че сега не се разисква разполагането на такива ракети в Европа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР