За първи път от 71 години ще можем да наблюдаваме

...
За първи път от 71 години ще можем да наблюдаваме
Коментари Харесай

Приближава ни комета със зловещо име, ще я видим с невъоръжено око

За първи път от 71 години ще можем да следим с просто око огромната Дяволска комета, до момента в който минава през Слънчевата ни система този месец.

Към този миг кометата се вижда от Северното полукълбо на мръкване покрай западния небосвод. Засега ще ви е необходим бинокъл или телескоп, с цел да я видите.До края на март тя може да бъде задоволително ярка, с цел да се види с невъоръжено око от някои места. Ще продължи да се изсветлява до най-близкото си прекосяване до Слънцето на 21 април.

Кометата ще остане забележима от Северното полукълбо (и у нас) до началото на май, когато ще стартира да избледнява, по-късно единствено от Южното полукълбо през юни, преди да изчезне до 2095 година

Най-ясно ще може да видите кометата ще надалеч от градските светлини при ясно небе.

Кометата е два пъти по-голяма от връх Еверест и има светлинен ореол като подкова или две рогца. Оттам идва и прозвището ѝ „ Дявол ", което получава лятото на 2023 година.

Така наречената „ Дяволска комета “ в действителност има доста по-малко ужасяващо име: 12P/Pons-Brooks. Тази комета с дребен орбитален интервал (по-малък от 200 години) обикаля към Слънцето един път на всеки 71,2 години, сходно на известната Халеева комета.
Понс-Брукс не е новодошла за нашата Слънчева система. Знаем за Понс-Брукс от 1812 година, когато ловецът на комети Жан-Луи Понс я вижда като бледен обект с бляскавост, равняваща се на магнитуд 4. Но наблюденията на кометата не са задоволително точни, с цел да предскажат тъкмо по кое време или къде ще се върне. Поради това че тя е преоткрита през 1883 година от Уилям Брукс. Когато актуалните астрономи връщат лентата обратно, излиза наяве, че може би кометата е била записана и при предходни прекосявания, още през 1385 година

Защо мислим, че кометата е по-голяма от Еверест (върхът е с височина 8849 метра)? Определянето на размера на комета е мъчно, без да се следи непосредствено посредством галактически транспортен съд или радар, само че в документ от 2020 година, оповестен в Research, се пресмята на база на нейната бляскавост по това време, че нейното ядро – парчето лед и канара, което съставлява кометата, е с диаметър към 17 километра. Това е двойно по-голямо от Еверест, макар че евентуално тази стойност е надценена, защото методът, който откривателите употребяват, затруднява определянето къде тъкмо стопира ядрото и стартира обвивката от газ, лед и прахуляк, изхвърлена от повърхността на кометата.

Въпреки надценяването на размера на кометата, е ясно, че това е един оргомен обект. За съпоставяне, Халеевата комета е съвсем със същия размер – към 15 километра по най-дългата си страна. Тази оценка е доказана, защото сме посещавали кометата с галактически транспортен съд.

Рогата на „ Дяволската комета “
В края на юли 2023 година кометата претърпява изблик на газ и прахуляк и по този начин яркостта ѝ скача 100 пъти – за една нощ тя се минава от магнитуд 17 на магнитуд 12 (скалата е логаритмична и дефинирана по този начин, че звезда с големина 1 е тъкмо 100 пъти по-ярка от звезда с големина 6), написа Kaldata. Такива прояви са инцидентни, непредсказуеми и не напълно постоянно срещани, макар че откривателите означават, че Понс-Брукс демонстрира сходно държание няколко пъти досега.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР