За първи път от 5 години - рекордно потребление на

...
За първи път от 5 години - рекордно потребление на
Коментари Харесай

Рекордно потребление на горива: Заради стария автопарк караме най-много на дизел

За първи път от 5 години - рекордно ползване на горива у нас. Данните за 2023 година са от разбор на Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Най-голям дял заема дизелът. Средномесечно сме употребили 228 милиона литра.

Снимка: bTV

 

По-малко, само че в относително близки размери, са бензинът и газът. Очаквано най-голямо ползване е имало в столицата. Веднага след нея се подрежда Пловдив, а на другия полюс е област Смолян.

 

През последния месец се следи спад в цените

 

Паулина Димитрова кара дизелов автомобил и споделя, че не е трансформирала количеството гориво, което зарежда през последната година.

„ Скъпо е. Те нарастват непрекъснато, само че р нужда - не може “, показва тя.

Снимка: bTV

Като цяло потреблението на горива у нас пораства, регистрират икономистите. Тенденцията се следи след пандемията от ковид, когато и цените, и търсенето внезапно понижиха.

„ Имаме едно нормализиране на стопанската система със забележителен напредък, забележителен растеж на заплатите, което разрешава пътешестване “, изясни Адриан Николов от ИПИ.

Най-продаваното гориво остава дизелът, съгласно специалистите поради остарелия автопарк у нас.

Новата услуга е на уеб страницата на Министерство на вътрешните работи

Търговците регистрират, че в другите региони продажбите на бензин и газ варират освен на национално равнище, само че и в границите на един град.

„ В по-бедните квартали потреблението на газ е по-високо, тъй като там хората са с по-малки благоприятни условия, само че където са по-високия клас квартали - там потреблението на бензин е по-високо “, акцентира Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители и вносители.

Прогнозите са, че до лятото цените ще останат близки до актуалните равнища, в случай че няма земетресения на пазара.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР