За първи път от 35 години насам, археолози откриха римска

...
За първи път от 35 години насам, археолози откриха римска
Коментари Харесай

Археолози откриха във Варна късноантична римска надгробна плоча

За първи път от 35 години насам, археолози откриха римска надгробна плоча при разкопки на античния Одесос. Паметникът датира от края на 3 век, само че е открит в насип с артефакти от разнообразни столетия.

Теренът в центъра на Варна, в който е открита плочата, е частен. Паментникът е бил направен за човек от междинната класа, разясняват археолозите. Това проличава по изобразените плебеи, качествения материал и дълбокия релеф. „ Представя по този начин наречената сцена „ Погребално пиршество “. На нея нормално е умрелият, изобразен на легло, наречено „ клине “, с масичка с плодове и други ястия “, изясни археологът от РИМ-Варна, Александър Минчев пред Българска национална телевизия.

Археолози откриха нови подови мозайки при изследване в Девня

Насипът, където е открита плочата, се намира до Късноантична постройка с търговски функционалности и баня. Археолозите считат, че земетресение от 6 век е нанесло съществени провали на постройките и те са превърнати в бунище, където е била захвърлена и паметната плоча от 3 век.

„ Този надгробен монумент би следвало да бъде някъде в некрополите, които са на Запад, по-нагоре от централния площад. Но очевидно, по някакъв мотив той е бил взет оттова и хвърлен на мястото, където го открихме. Откритието обаче е значимо, тъй като е първото сходно във Варна от 35 години насам. Собствениците на терена имат предпочитание мястото да се социализира, с цел да не бъде заровено славното минало на античния Одесос под нов пласт камъни и бетон “, изясни още Минчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР