За първи път от 30 години насам човек на изкуството

За първи път от 30 години насам човек на изкуството ...

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС Маестро Страцимир Павлов: Да постигнем 1% от БВП за култура ще бъде истински успех

За първи път от 30 години насам човек на изкуството от Варна  е на избираемо място в партийна листа. Това  казаха  представителите на арт гилдията в морската столица на среща, организирана от известния диригент и композитор Страцимир Павлов, когото аплодираха за успех. Маестрото е на второ място в листата на коалиция  ГЕРБ-СДС  във Варна за предстоящите парламентарни избори на 4 април.

Да постигнем 1 % от БВП  за развитие на културата е истински успех. До сега заделените средства за сектора са между 0.5% -07% от БВП, посочи Страцимир Павлов.  Той очерта възможностите за развитие на културата и творческите индустрии в България  и преодоляване на социалните последици  от кризата с ковид, които дава Инструментът за възстановяване и устойчивост  в периода 2021 – 2024 г. Проектът предлага реформиране на публичните разходи за култура и обсобяване на 3 програми . Общият планиран ресурс е 96.7 млн.лева, като77.2 млн. лв. са за сметка на Инструмента. За да се възползват хората на културата трябва да мобилизират пълния си потенциал за  творчески обединения и готовност с интересни проекти. На срещата беше разискван Законът за меценатството, който фактически е неработещ, въпреки  промените през годините и за това трябва да бъде създаден  нов нормативен регулатор, отговарящ на съвременните изисквания за поощряване на хората, които дават средства и подпомагат изкуството.

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС постави актуалните проблеми, които Община Варна и кметът решават отговорно и с грижа, като опазване на паметниците на културата, но  трябва да се ускорят процедурите в Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/.Предстои да се обяви международен конкурс за идеен проект на така известната Дупка в центъра на морската столица, какъвто се проведе за проект за нова библиотека,  според който ще има много творчески пространства в нея. Започва и ремонтът на Филиала на ДТ "Стоян Бъчваров“, но съдебни процедури заради обжалване на търга за  изпълнител , забавят началото.

Маестро Страцимир Павлов увери колегите си от арт гилдията, че ако бъде избран в 45 –тото НС , ще има   регулярни срещи с тях, както и с всички, които имат конструктивни идеи за развитието на културата във Варна и в страната.  Ще бъда "топлата връзка“ между вас и законодателната и изпълнителната власт, каза още той.

Срещата се проведе при спазване на всички задължителни противоепидемични изисквания според последната заповед на здравния министър.

Източник: varna24.bg