За първи път от 30 години насам човек на изкуството

...
За първи път от 30 години насам човек на изкуството
Коментари Харесай

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС Маестро Страцимир Павлов: Да постигнем 1% от БВП за култура ще бъде истински успех

 За първи път от 30 години насам човек на изкуството от Варна  е на избираемо място в партийна листа. Това  казаха  представителите на арт гилдията в морската столица на среща, проведена от известния диригент и композитор Страцимир Павлов, който приветстваха за триумф. Маестрото е на второ място в листата на коалиция  ГЕРБ-СДС  във Варна за идните парламентарни избори на 4 април.

Да реализираме 1 % от БВП  за развиване на културата е същински триумф. До в този момент заделените средства за бранша са сред 0.5% -07% от Брутният вътрешен продукт, уточни Страцимир Павлов.  Той очерта опциите за развиване на културата и креативните промишлености в България  и превъзмогване на обществените последствия  от рецесията с коронавирус, които дава Инструментът за възобновяване и устойчивост  в интервала 2021 – 2024 година Проектът предлага реформиране на обществените разноски за просвета и обсобяване на 3 стратегии. Общият плануван запас е 96.7 млн.лева, като77.2 млн. лева са за сметка на Инструмента. За да се възползват хората на културата би трябвало да активизират цялостния си капацитет за  креативен обединявания и подготвеност с забавни планове. На срещата беше обсъден Законът за меценатството, който в действителност е неработещ, въпреки  измененията през годините и за това би трябвало да бъде създаден  нов нормативен регулатор, отговарящ на актуалните условия за насърчаване на хората, които дават средства и подкрепят изкуството.

Кандидатът за депутат от ГЕРБ-СДС сложи настоящите проблеми, които Община Варна и кметът вземат решение отговорно и с грижа, като запазване на паметниците на културата, но  би трябвало да се ускорят процедурите в Националния институт за недвижимо културно завещание /НИНКН/.Предстои да се разгласи интернационален конкурс за абстрактен план на по този начин известната Дупка в центъра на морската столица, какъвто се организира за план за нова библиотека,  съгласно който ще има доста креативен пространства в нея. Започва и ремонтът на Филиала на държавна такса " Стоян Бъчваров “, само че правосъдни процедури поради обжалване на търга за  реализатор, забавят началото.

Маестро Страцимир Павлов увери сътрудниците си от арт гилдията, че в случай че бъде определен в 45 –тото Народно събрание, ще има   регулярни срещи с тях, както и с всички, които имат градивни хрумвания за развиването на културата във Варна и в страната.  Ще бъда " топлата връзка “ сред вас и законодателната и изпълнителната власт, сподели още той.

Срещата се организира при съблюдаване на всички наложителни противоепидемични условия съгласно последната заповед на здравния министър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР