За първи път от 3 десетилетия в Сената на САЩ

...
За първи път от 3 десетилетия в Сената на САЩ
Коментари Харесай

Представиха законопроект за ограничаване на достъпа до огнестрелни оръжия в САЩ

За първи път от 3 десетилетия в Сената на Съединени американски щати беше показан законопроект за ограничение на достъпа до огнестрелни оръжия. Демократи и републиканци започнаха тази невиждана стъпка след две всеобщи стрелби, при които починаха десетки хора и които потресоха цялата страна.

Най-голямото оръжейно лоби - Националната оръжейна асоциация, изрази в Туитър своето противоречие със законопроекта. В град Ювалди, който стана сцена на голяма покруса, бяха направени разкрития за стрелбата през май.

Училището в Ювалди, където бяха убити 19 възпитаници и двама учители, ще бъде разрушено. Това разгласи кметът на града по време на напрегната и доста прочувствена среща с поданици на Ювалди, настояващи за отговори за стрелбата. В учебното заведение учат към 600 възпитаници от втори, трети и четвърти клас.

" Имахме диалози за това учебното заведение да бъде разрушено. Никога няма да можем да желаяме от дете или преподавател да се върне там ", съобщи Дон Маклафлин, кмет на Ювалди.

Общественото неодобрение набъбна след обвиняванията по отношение на полицията поради бавните ѝ дейности. Разследващите са открили, че стрелецът в Ювалди е можело да бъде спрян на третата минута.

" Три минути откакто субектът е влезнал в постройката там е имало задоволителен брой въоръжени служители на реда с бронежилетки, които са можели да го обезвреждат. Единственото, което ги е спряло да влязат в 111 и 112 стая, е началникът им, който е сложил живота на служителите на реда пред този на децата. Полицаите са имали оръжия, децата - не. Полицаите са имали бронежилетки, децата - не. Полицаите са подготвени, децата - не. Един час, 14 минути и 8 секунди. Толкова дълго са чакали децата и учителите в стая 111, с цел да бъдат избавени ", добави Стив МакКроу, шеф на полицията в Тексас.

Междувременно в Сената демократи и републиканци показаха законопроект от 80 страници за ограничение на достъпа до огнестрелни оръжия. Той сплотява редица лимитирани промени, само че въпреки всичко е първият от 30 години насам.

" Законодателството се употребява с двупартийна поддръжка и ще избави животи. Въпреки че не е всичко, което искахме, това законодателство е извънредно належащо ", сподели още Чък Шумър, водач на демократите в Сената.

Гласуването на плана в Сената може да стане още тази седмица.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР