За първи път от 25 години насам банатските българи от

...
За първи път от 25 години насам банатските българи от
Коментари Харесай

За първи път от 25 години: Банатски българи от всички краища на Румъния се събраха

За първи път от 25 години насам банатските българи от всички краища на Румъния се събраха във Винга, с цел да отбележат дружно 130- та годишнина от основаването на Римокатолическата черква Св. Троица. Почетен посетител на празника беше вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри монумент с имената на всички свещеници, служили в храма.

Около 10 000 са банатските българи в Румъния. Макар че пишат на латиница, към този момент 3 века приказват езика на своите предшественици от Чипровци, Свищов и Никопол.

Нашият език е някакъв акцент, само че ние го пазим с танците и традициите и се опитваме да съблюдаваме всичко да не го забравим, споделя Надя Шекапи.

Мога да ортувам, само че мога и да приказвам. Забравим ли историята, забравяме всичко, а няма как- съхранена 300 и толкоз години, няма по какъв начин да я забравим, споделя Мария Иванова.



Неслучайно епохи наред храмът във Винга дава мощ и самочувствие на българското малцинство. В него се пазят реликви от 1703 година

Тук са основани безусловно всички нужни условия с цел да могат хората да пазят своя корен и да усещат своята принадлежност към една друга татковина, останала надалеч, само че която ще остане вечно в сърцата им, изясни вицепрезидентът Илияна Йотова.

На празника всички 18 малцинства в Банат демонстрираха благосъстоянието на националните си носии, в които са съшити историите на етносите им.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР