За първи път от 25 години България има толкова голям

...
За първи път от 25 години България има толкова голям
Коментари Харесай

Дянков: От Виденов не сме имали такъв дефицит

За първи път от 25 години България има толкоз огромен недостиг в бюджета.

Това съобщи по Нова някогашният финансов министър и финансист Симеон Дянков и добави, че чака по-сериозни ограничения от просто стягане на коланите.

Стана време за постоянния бюджет за 2023 година По закон той би трябвало да се одобри през април. За това, съгласно мен, финансовата министърка излезе с тези тревожни прогнози, по-емоционално, в сравнение с е редно, сподели още Дянков.

По данни на МФ се чака бюджетен недостиг от 7%.

Според финансиста обаче той ще е към 9%.

Служебното държавно управление заобикаля тематиката за прекъсването на енергийните помощи за бизнеса, твърди Симеон Дянков.

Според него това е по този начин, тъй като държавното управление се опасява бизнесът да не се обърне против кабинета и Президентството.

Там отиват към 13 милиарда лева за година. Това ще е задоволително, с цел да се покрие дефицитът, увери финансистът.

По думите му има три стъпки, които би трябвало да се подхващат в сегашната рецесия – да се върне 20-процентното Данък добавена стойност за някои артикули и услуги, да се спрат енергийните помощи за бизнеса и да се види къде може огромни групи разноски да се понижат.

По думите му няма риск за валутния ръб, само че се отдалечаваме от еврозоната и добави, че двуцифрената инфлация ще остане най-малко до есента.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР