За първи път от 25 години България има толкова голям

...
За първи път от 25 години България има толкова голям
Коментари Харесай

Симеон Дянков: За първи път от 25 години имаме толкова голям дефицит в бюджета

За първи път от 25 години България има толкоз огромен недостиг в бюджета. Това съобщи в ефира на Нова тв някогашният финансов министър и финансист Симеон Дянков. Той добави, че чака по-сериозни ограничения от просто „ стягане на коланите ”.

„ Стана време за постоянния бюджет за 2023 година По закон той би трябвало да се одобри през април. За това, съгласно мен, финансовата министърка излезе с тези тревожни прогнози, по-емоционално, в сравнение с е редно ”, сподели още Дянков.

По данни на МФ се чака бюджетен недостиг от 7%. Според финансиста обаче той ще е към 9%.

Служебното държавно управление заобикаля тематиката за прекъсването на енергийните помощи за бизнеса, твърди Симеон Дянков. Според него това е по този начин, тъй като държавното управление се опасява бизнесът да не се обърне против кабинета и президентството.

„ Там отиват към 13 милиарда лева за година. Това ще е задоволително, с цел да се покрие дефицитът ”, увери финансистът.

По думите му има три стъпки, които би трябвало да се подхващат в сегашната рецесия – да се върне 20-процентното Данък добавена стойност за някои артикули и услуги, да се спрат енергийните помощи за бизнеса и да се види къде може огромни групи разноски да се понижат.

Идеята за налог " Свръхпечалба " е популизъм и няма по какъв начин да стане, разяснява още Дянков. Тпй е безапелационен, че риск за валутния ръб няма, само че се отдалечаваме от ден на ден от еврозоната, а двуцифрената инфлация в страната ще остане най-малко до есента.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР