За първи път от 21:00 часа на 24 август комичната

...
За първи път от 21:00 часа на 24 август комичната
Коментари Харесай

За първи път на Царевец ще оживее комичната опера „Дон Паскуале“

За първи път от 21:00 часа на 24 август комичната опера на Гаетано Доницети „ Дон Паскуале “ ще оживее на крепостта Царевец . Заглавието е част от афиша на Летен оперен фестивал „ Сцена на вековете “ 2023. То ще бъде показано от Държавната Опера във Варна.

Темата за остарял ерген , който желае да си откри млада жена , само че бива излъган е доста известна още от времето на commedia dell’arte и е употребена, като сюжет от доста композитори на комични опери. Доницети взима сюжета от „ Сър Маркантонио “ (1810) от Стефано Павези по комедията на Анжело Анели. Това е неговата 64-та опера , от общо 66 (според някои откриватели броят на оперите е 72, като в тази цифра са прибавени и новите редакции на някои от творбите). Композиторът написва персонално либретото на „ Дон Паскуале “, а музиката основава с невероятна експедитивност – единствено за 8 дни.

Главните функции на Царевец ще бъдат изпълнени от Гео Чобанов (Дон Паскуале), Георги Султанов (Ернесто), Свилен Николов (Доктор Малатеста), Илко Захариев (Нотариус). В Норина ще се превъплъти великотърновското оперно дарование Мария Павлова.

Режисьор на спектакъла е Сребрина Соколова , диригент – Светослав Борисов , костюмите са на Елена Иванова , а хореографията на Надя Димокова . В постановката вземат участие солисти, хор и оркестър на Държавна Опера Варна.

Музикалният сезон на Царевец продължава на 26 август с рок операта „ Есмералда – Парижката Света Богородица “ по романа на Виктор Юго и музиката на Рикардо Кочанте в осъществяване на Старозагорската опера и ще приключи на 2 септември с грандиозна церемония вечер на оперетата и мюзикъла на Национален музикален спектакъл „ Стефан Македонски “.

За детска и младежка публика е последното заглавие за сезона и част от програмата „ Сцена на вековете-Поглед към бъдещето “ – спектакълът „ Вълшебната корона “ по музика на Стефан Димитров, което ще бъде изпълнено от Бон-бон Мюзик на 12 септември в Летния спектакъл.

Летен оперен фестивал „ Сцена на вековете “ се провежда от Община Велико Търново с поддръжката на Регионалния исторически музей и Общинска туристическа организация „ Царевград Търнов “ и е притежател на влиятелния лейбъл „ Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа “ 2022-2023. Изданието през 2023 година е под патронажа на Министерство на културата .

Всеки, който желае, може да закупи билети за всички заглавия от фестивалната стратегия от мрежата на Eventim.bg и от Туристическия информативен център на ул. „ Христо Ботев “ №5 във Велико Търново.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР