За първи път от 2010 г. насам в Русия е

...
За първи път от 2010 г. насам в Русия е
Коментари Харесай

За първи път от 14 г. в Русия са се увеличили алкохолиците

За първи път от 2010 година насам в Русия е записано нарастване на пациентите, страдащи от алкохолизъм, написа в. „ Комерсант “.

Това сочат данните на Росстат – националният статистически институт на страната.

В интервала 2010-2021 година съвсем двойно е намалял броят на диагностицираните за първи път с алкохолна взаимозависимост. Той понижен от 100 000 на 53 000 души.

През 2022 година обаче лекарите записали 54 200 страдащи от болестта пациенти. От тях 12 900 страдали от алкохолна неуравновесеност – остро положение, съпроводено с халюцинации, промяна на настроението, нарушение на съня и други признаци.

Причините са няколко – пандемията от COVID-19, социално-икономически разтърсвания и усилването на геополитическите противодействия, изясняват специалисти пред „ Комерсант “.

Така да вземем за пример по време на пандемията била нарушена построената през десетилетието преди този момент наклонност към понижаване на използването на алкохол в Русия и свързаната с пиенето смъртност, акцентират от Министерството на здравеопазването в Москва. Това било провокирано от напрежението поради ковид, както и ог обстоятелството, че инфлацията изпреварва повишаването на акцизите върху алкохола.

Същевременно броят на пациентите с алкохолна взаимозависимост може да се окаже доста по-голям от публично оповестения, счита Владимир Менделевич от Казанския държавен университет. Той показва, че доста руснаци се обръщат за помощ анонимно към недържавни институции и не влизат в статистиката. Голям е и броят на тези, които въобще не търсят помощ, уверен е експертът.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР