За първи път от 20 години новозаклеващ се премиер не

...
За първи път от 20 години новозаклеващ се премиер не
Коментари Харесай

Кирил Петков изхвърли Патриарха

За първи път от 20 години новозаклеващ се министър председател не предложения църквата
Кирил Петков е първият ни министър председател от последните 20 години, който не се закле пред църквата и Конституцията, а единствено пред главния закон. Новият министър-председател и министрите му поставиха своите обети в отсъствието на патриарх Неофит.

Причината неприсъствието на главата на българската православна черква е прозаична – не е нито знак от патриаршията за отвращение за взаимоотношение, нито отношение към новата власт. Патриарх Неофит просто не е бил поканен, а без сходна публична покана той няма и по какъв начин да влезе в Народното събрание. Присъствието му, несъмнено, е чисто алегорично. Патриарът може да бъде посетител на церемонията и да я изгледа от балкона.

Петков не е първият български министър председател, който избира да не се кълне пред патриарха. Това е процедура, която се съблюдава от 2001 година насам, когато беше наложена от Симеон Сакскобуртотски и след това съхранена от Сергей Станишев и Бойко Борисов.

Кирил Петков влиза в тима на „ старите “ министър председатели, които се кълняха единствено пред Конституцията – Филип Димитров, Любен Беров, Жан Виденов и Иван Костов.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР