За първи път от 20 години насам социолозите от Алфа

...
За първи път от 20 години насам социолозите от Алфа
Коментари Харесай

Според Алфа рисърч за първи път от 20 години се отчита икономически оптимизъм


За първи път от 20 години насам социолозите от " Алфа Рисърч " регистрират стопански оптимизъм и чакат идната година да бъде по-добра от актуалната. Това сподели пред " Нова телевизия " ръководещият сътрудник в социологическата организация Боряна Димитрова.

Според данните на откривателите на въпрос какви са упованията за идната година 55% са показали, че тя ще е по-добра, до момента в който 36 на 100 чакат да е същата. Едва 9% са споделили, че чакат 2018 година да е по-лоша.

Димитрова регистрира, че за последно през 1998 година е имало по-позитивни упования за идната година. " Тогава гърмежът на очакванията беше вяра след рецесията, вяра след дъното ", сподели тя и означи, че по-късно песимистичните упования непроменяемо са били от 3 до 5 пъти по-високи от оптимистичните.

Изследването сочи, че 25.7% са показали, че тя миналата година е била по-добра, а 17.4 %– по-лоша. За 56.9% през 2017 година не е имало смяна. При оценката за миналата година през последните две десетилетия позитивизмът е още по-силно изразен, регистрират социолозите. " Това, до което стигаме през днешния ден, е резултат от дългогодишно струпване – пазарна стопанска система, непоклатимост от влизането в Европейски Съюз и възобновяване на европейската стопанска система, основаването на високоплатени работни места ", разяснява Боряна Димитрова.

Същевременно се регистрира и повишаване на потребностите на хората от по-добра среда на живот и по-добри закони. Все още болшинството (54.7%) показват, че имат най-голяма нужда от по-високи приходи, само че 28.6% са показали, че желаят по-добра среда, а 11.8% - по-добри закони. В огромните градове условията за възстановяване на средата на живот са по-високи (39%).

По отношение на политиката " Алфа Рисърч " не регистрира особени промени. С най-голям рейтинг остава президентът Румен Радев – 57% позитивни оценки. Следват кметът на София Йорданка Фандъкова с 36% утвърждение и министър председателят Бойко Борисов с 33.1%. Правителството остава с 21% позитивни оценки и 39% негативни.

От министрите най-голям рейтинг има вицепремиерът Томислав Дончев - 17.8% позитивни оценки, следван от министърът на защитата Красимир Каракачанов с 10.2% и министърът за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова с 10.1%. От началото на третия кабинет на Борисов Павлова за пръв път влиза в " топ 5 " на най-одобряваните министри. След нея са министърът на външните работи Екатерина Захариева с 8.9% утвърждение и на спорта Красен Кралев с 6.3%.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР