За първи път от 13 години в щата на ГД

...
За първи път от 13 години в щата на ГД
Коментари Харесай

За първи път от 13 години нов кораб ще охранява морската ни граница

За първи път от 13 години в щата на Групово дело „ Гранична полиция “ се зачислява нов патрулен транспортен съд. Той ще се включва както в наблюдението на морската ни държавна граница, по този начин и в взаимни интервенции на Европейската организация за гранична и брегова защита - ФРОНТЕКС.

Това събитие е значимо освен за България, само че и за цяла Европа, уточни министър Калин Стоянов при откриването на днешната публична гала по повдигане на флага и заграбване на име „ Балчик “ с бордови номер 524 на новия граничен полицейски транспортен съд.

Отговорността на страната ни е да обезпечава сигурността на външните сухопътни и морски граници на Европейски Съюз. Тази отговорност изисква доста средства и старания, човешки запас, надеждно съоръжение, механизъм за продан на информация и съдействие.

Вътрешният министър акцентира, че няма страна, която да може сама да поеме тази тежка задача, по тази причина и защитата на външните граници е обща идея. В този смисъл, той благодари сърдечно на Европейска комисия за предоставената безплатна финансова помощ по фонд „ Вътрешна сигурност “ и акцентира, че новият транспортен съд „ Балчик “ ще извършва необятен набор от задания – от противопоставяне на незаконната миграция и трансгранична престъпност в териториални води на Република България до избавителни интервенции по море.

Министър Стоянов оцени високо ежедневния професионализъм, мощ и воля, с които съставът на Гранична полиция отстоява провокациите, сложени от динамичното съвремие пред Министерство на вътрешните работи.

„ Убеден съм че ще продължите да служите почтено за сигурността на страната ни и спокойствието на българските жители “, с тези думи той се обърна към граничните чиновници и пожела сполучливи задачи и попътен вятър на новия транспортен съд „ Балчик “.

За мен и екипа на Групово дело „ Гранична полиция “ е чест и отговорност да сме през днешния ден тук и да поздравим всички вас. Щастлива и горда съм, че съм кръстница на най-новия и най-модерния транспортен съд в Република България - „ Балчик “, съобщи основен комисар Росица Димитрова, шеф на Групово дело „ Гранична полиция “. В словото си тя уточни, че надеждната защита, контролът и наблюдението на външната граница на Европейски Съюз, както и гарантирането на правото на свободно напредване в Европейското пространство и цялостното използване на Шенгенските стандарти, са провокациите на днешния и утрешния ден.

„ Споделяме обща идея – гарантиране на сигурността, разбирателството и неприкосновеността на морското пространство “, изрично съобщи основен комисар Димитрова и благодари на всички, създали този празник вероятен. „ Бъдете благословени със здраве и шанс, след всяко корабоплаване се връщайте вкъщи и бъдете славни пазители на границите на България и Европа “, с тези думи шефът на ГДГП се обърна към сътрудниците си и не пропусна обичайното моряшко благопожелание „ Попътен вятър, безаварийно корабоплаване и 7 фута под кила “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР