За първи път намаляването на ДДС е насочено към конкретен

...
За първи път намаляването на ДДС е насочено към конкретен
Коментари Харесай

ИПИ: Нужна е обща по-ниска ДДС ставка за цялата икономика

За първи път намаляването на Данък добавена стойност е ориентирано към съответен бранш и субектите в него, а не към избрана услуга и потребителите. Това написа в обзор на стопанската политика, направен от Института за пазарна стопанска система (ИПИ).Икономистите акцентират, че няма да има понижение на приготвените (или неприготвени) храни въобще, а на доставките за у дома от заведенията за хранене. Това провокира комерсиалните вериги за хранителни артикули да упорстват за понижаване на Данък добавена стойност и за храните от топлите витрини в супермаркетите.

" Ако досегашната логичност на диференциация се съблюдава, би трябвало да се почете това искане и фокусът да е ориентиран към потребителите на съответната стока или услуга, а не към заведенията за хранене. Само че държавното управление явно желае да подкрепи тъкмо заведенията за хранене и употребява намаляването на Данък добавена стойност за някои браншове като антикризисна мярка ", считат от ИПИ.

Анализаторите акцентират, че това ще докара до още по-сериозни негативи за стопанската система - деформиране на тласъците, неразбираеми резултати, трудност за администриране, основаване на предпоставки за заобикаляне на закона и данъчни измами и предизвикателство на възприятието на неправда и неустановеност на пазара. От ИПИ допълват, че позитивното в тази ситуация е разкриването на обстоятелството, че ръководещите си дават сметка, че пониженият Данък добавена стойност за някои артикули и услуги не води толкоз до понижаване на цените за потребителите, по отношение на увеличение на маржа на облагата за търговците.

" В интервал, в който икономическият напредък, повишението на заетостта и привличането на вложения са от основно значение, по-добрият вид би бил обща по-ниска единна ставка за цялата стопанска система ", считат икономистите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР