За първи път на предсрочните избори за парламент Казахстан въведе

...
За първи път на предсрочните избори за парламент Казахстан въведе
Коментари Харесай

Казахстан въведе квота от 30% за жени и младежи в депутатските листи

За първи път на предварителните избори за парламент Казахстан вкара квоти за дами и младежи, които да сформират към 30% от претендентите за народни представители . Това съобщи посланикът на Казахстан у нас Виктор Темирбаев по време на конференция.

Акцент в конференцията бяха изборите и политическата промяна на страната.

По думите на посланика окончателните резултати ще станат ясни до 29 март. Темирбаев подчертава върху измененията в изборното законодателство в Казахстан. Прагът за регистрация на партиите е бил понижен 4 пъти - от 20 000 на 5000 подписа . Той разясни, че . Бариерата за влизане в Народното събрание бе свалена от 7 на 5 %.

Седем партии участваха в предварителните избори в страната. Пет от тях прескачат 5-процентовата преграда. Управляващата партия Аманат печели 53.9 % от гласовете. 6 366 441 души са упражнили правото си на глас. 248 291 души са дали своят вот " против всички " (не поддържам никого).

Темирбаев посочи, че на изборите в Казахстан се гласоподава единствено с хартиена бюлетина. Системата на гласоподаване е пропорционално-мажоритарна.

Той посочи, че президентът към този момент е надпартийна фигура и мандата му е стеснен до 7 години. Президентът има пълномощието да предложи министър-председател, добави Темирбаев. Посланикът добави, че с измененията в изборното законодателство, Казахстан минава от президентска република към република със мощен парламент.

По думите му към изборния развой е имал огромен интерес от чужбина. Присъствали са представители от над 40 страни, като за тях са били обезпечени нужните условия за наблюдаване на изборите.

По време на изборите не са регистрирани съществени нарушавания.
 Управляващата партия печели изборите в Казахстан
Управляващата партия печели изборите в Казахстан

Ясен мандат в поддръжка на промените на Токаев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР