За първи път на Конференцията на страните“, за втори път

...
За първи път на Конференцията на страните“, за втори път
Коментари Харесай

Папата ще участва в конференцията за климата Cop28 в Дубай

За първи път на „ Конференцията на страните “, за повторно в Обединените арабски емирства след пътуването до Абу Даби през 2019 година, от 1 до 3 декември папа Франциск ще участва измежду международните водачи, с цел да удостовери към този момент изразените апели, упования и очаквания в апостолическото поощрение Laudate Deum за измененията в климата.


„ Викът “, който Франциск насочва за ангажимент на света, с цел да даде отговор за справяне с климатичната рецесия, т.е. викът, насочен в енцикликата Laudato si’ и по-късно одобрен в апостолическото поощрение Laudate Deum, ще прозвучи още веднъж през декември, в Дубай. Във футуристичното емирство, в град на обилие и ултрамодерна архитектура, един от най-големите експортьори на изкопаеми енергийни източници, само че в това време огромен вложител във възобновима сила, ще се организира конференцията за изменението на климата COP28, най-важната среща за годината, проведена от Организация на обединените нации, в която международните водачи ще би трябвало да създадат равносметка на напредъка и забавянията в това, което папата, заимствайки от Свети Франциск, дефинира като „ грижа за нашия Общ дом “.

Участието на папата

„ Конференцията на страните “ ще отвори порти на идния 30 ноември до 12 декември и това двадесет и осмо издание ще види за първи път присъединяване на папа – Франциск, през второто му пътешестване до Обединените арабски емирства след пътуването в Абу Даби през февруари 2019 година, което беше мотивът за подписването на историческата Декларация за човешкото приятелство. Международното пътешестване, 45-то от понтификата и шестото за 2023 година, бе доказано през днешния ден от шефа на пресцентъра на Светия Престол Матео Бруни. „ Приемайки поканата на Негово Височество шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, президент на Обединените арабски емирства, Негово светейшество папа Франциск ще посети Дубай, както беше обявено, от 1 до 3 декември 2023 година, във връзка идната Конференция на страните, част от Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата (COP-28) “, се споделя в официалното съобщение, без спомагателна информация за програмата.

Самият папа заяви за това посещаване по време на скорошното изявление за Tg1: „ Да, ще отида в Дубай. Мисля, че ще отпътува на 1 декември, до 3 декември. Ще остана там три дни “, сподели Франциск, припомняйки, че точно COP21 от 2015 година, която се организира в Париж, даде подтик за написването на обществената енциклика Laudato si ". „ Спомням си, че когато отидох в Страсбург, в Европейския парламент, президентът Оланд изпрати министъра на околната среда госпожа Сеголен Роял да ме одобри и тя ме попита: „ Вие подготвяте ли нещо за околната среда? Направете го преди срещата в Париж “. Извиках някои учени, които работиха бързо, разгласява се Laudato si ", което стана преди Париж. А срещата в Париж беше най-хубавата от всички. След Париж всички се върнаха обратно и се изисква храброст, с цел да се продължи напред по въпроса “, сподели Хорхе Марио Берголио.

Очаквания и очаквания

Сега, в светлината на Laudate Deum, оповестено на предишния 4 октомври, денят на литургичната памет на светеца от Асизи, чието име и задача носи, папа Франциск желае да участва и физически на това значимо интернационално събитие. Папата посвети цяла глава от апостолическото поощрение на срещата в Дубай: „ Какво чакаме от COP28 в Дубай? “ е заглавието, което съдържа упованията и очакванията на епископа на Рим, който гледа към действителността на Дубай, където, декларира той, „ петролните и газови компании там се стремят към нови планове, за по-нататъшно разширение на производството “. „ Да се ​​каже, че не би трябвало да се чака нищо, би било самоунищожително, тъй като би означавало да изложим цялото човечество, изключително най-бедните, на най-лошите въздействия от изменението на климата “, написа той.

Повратна точка

„ Ако имаме религия в способността на човешкото създание да надвишава дребните си ползи и да мисли огромно, не можем да се откажем от фантазията си, че COP28 ще докара до уверено ускорение на енергийния преход, с ефикасни задължения, които да бъдат следени непрекъснато “, се споделя още в папското поощрение. „ Тази Конференция може да бъде повратна точка, доказвайки, че всичко, което е направено от 1992 година насам, е било съществено и подходящо, в противоположен случай ще бъде огромно отчаяние и ще изложи на риск всичко положително, което е реализирано до момента “.

Оценката на президента на Cop28

Загрижеността на папата беше споделена и от Султан Ахмед Ал Джабер, министър на промишлеността и модерните технологии на Обединените арабски емирства и президент на конференцията COP28, който папа Франциск одобри на предишния 11 октомври в Апостолическия замък във Ватикана. В изявление за ватиканските медии, Ал Джабер изрази признателността на Обединените арабски емирства за „ твърдата поддръжка “ на папата „ за позитивни дейности за климата, за поощряване на човешкия напредък “, като удостовери и уговорката на своята страна „ да направи всичко допустимо за сливане на страните, за обезпечаване на приобщаване, за реализиране на ясни задължения и дейности, и осъществяване на амбициозни дейности в региона на климата за хората по света “. Затова той очерта „ крайъгълния камък “, който управлява участниците в конференцията: „ поддържане повишението на температурата до 1,5 градуса по Целзий “ и главната цел: „ понижаване с 22 гигатона излъчванията до 2030 година “. „ Изменението на климата към този момент ни въздейства “, сподели министърът, „ би трябвало да се приспособяваме към тази смяна “. /Ватикан нюз

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР