За първи път на българска сцена ще има шоу, посветено

...
За първи път на българска сцена ще има шоу, посветено
Коментари Харесай

Лютинка от село Лайка - лицето на политическата сатира

За първи път на българска сцена ще има шоу, отдадено на политическата ирония. Сатира, която не попада под ударите на медийната цензура в България.
На 20 юни в софийския клуб Сити Стейдж (City Stage) ще можете да се насладите на комедийния моноспектакъл на Татяна Кристи. Дръзката журналистка, живееща в Съединени американски щати, която от три години щурмува интернет пространството с комедийни си скечове, множеството на политическа основа, се радва на хиляди фенове във виртуалното пространство. Да прави сатирични скечове е самобитно занимание на Татяна, появило се вследствие на възмущението ѝ от българската политическа среда. Популярността ѝ идва освен от това, че скечовете ѝ са извънредно смешни и провокиращи, само че и от обстоятелството, че политическата ѝ ирония е безпристрастна, т.е. тя отразява всеки и всичко, което я възмущава. А безпристрастния глас съвсем липсва в българското медийно пространство.
" Сатирата ми почива на положителните обичаи на американските и английски комици и политически коментатори като Бил Мар, да вземем за пример, които вършат доста ловко могъща и умна политическа ирония. Повлияла съм се от стeндъп комици от комедийни сериали и от вариететни излъчвания – като американското Saturday Night Life – което като видях за първи преди съвсем 30 години, идвайки от комунистическа България, ми се видя като най-смелото нещо на света—комици да се подиграват на политици по безмилостен метод и никой нищо да не им прави… Още тогава си пожелах в България да има сходно шоу. За страдание и до ден сегашен сходно няма. Но аз се надявам най-малко малко да обезщетявам неналичието на сходна ирония с появяването си онлайн пред аудитория в България. Искам да подчертая, че шоуто ми в България ще подчертава също и на обществената ирония, т.е. то няма единствено да е единствено за политика, ще има и чисто комедийни детайли, свързани с народопсихологията. Т.е. ще бъде един язвителен микс от изцяло нов, непубликуван до момента материал.
Татяна Кристи е влизала в десетки неуместни облици през годините, само че най-известният е обликът на " Лютинка от село Лайка, община Долни Ръб ". Това е алтер егото на Татяна, с което тя постоянно осмива парадоксите в България, превъплъщавайки в една тотално нелепа героиня, която разяснява българската реалност по допустимо най-неадекватния и неуместен метод.
Сподели с твоите другари
Обаче, за огромна изненада на Татяна, доста от скечовете ѝ се одобряват за действителни от фенове, които не са осведомени с творчеството ѝ и които не могат да разпознаят сарказма в клиповете ѝ. Автентичното ѝ влизане в роля на несъответстващи политици или админи не един път са разгневявали аудитория, която в никакъв случай не е имала досег с политическа ирония и по тази причина не може елементарно да я разпознае.
" Шоуто ми запълва несъществуваща медийна ниша и се надявам да провокира интерес. Обидно ми е, че за 30 години преход България стигна до това да бъде пленена от олигархията страна, да бъде на последно място по съвсем всичко в Европа, а по независимост на словото да се срине съвсем три пъти. Без свободни медии, едно общество става властническо, става пленено, става оскъдно и корумпирано, тъй като богатствата не стигат до жителите, а се разпределят сред нарушители във властта и близки до нея, които са си напазарували безотговорност. До жителите стигат огризките от трапезата на гранд корупцията и, несъмнено, репресиите над тези, които се пробват да ѝ пречат.
Политическата ирония е рядко животно в България. В нея няма обичаи заради тоталитарното минало на страната и заради безконечния ѝ преход към по този начин недостижимата народна власт. През последните години следите от политическата ирония напълно се изгубиха в България. Мейнстрим медиите все по-малко смеят да се подиграват на властта, тъй като нормално те и властта са едно и също. Те или са пленени или са благосъстоятелност на олигарси, които се пробват да диктуват дневния ред на България, който за жалост има все по-малко общо с правовия ред и законността. Независими медии и публицисти биват преследвани и измъчвани. Всичко това се отразява в срамната цифра 111 --- международното място на България по независимост на словото. Нерадостна е ориста на публицисти, които властта счита за неуместни. Има от ден на ден опразнени столчета и свалени излъчвания. Дори относително безобидното в рецензиите си към властта шоу като „ Господари на Ефира “, към този момент е отвън телевизионния формат. Кой остана? Никой. Останаха безвкусните смехории, ситуационният комизъм до болежка изхабен и прост, обитаващ удобната зона на халтурата, мощно миришеща на соц. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР