За първи път на 15 ноември 2019 в историята три

...
За първи път на 15 ноември 2019 в историята три
Коментари Харесай

НПО внасят иск в Съда на ЕС срещу ЕК за финансиране и инициативи

За първи път на 15 ноември 2019 в историята три правозащитни организации в областта на уврежданията провокират правосъдна процедура против Европейската комисия заради отвод да бъде спряно инфраструктурно финансиране от Европейски Съюз.

Това са Европейката мрежа за самостоятелен живот (ЕМНЖ), Фондация " Валидити " и Центърът за самостоятелен живот (ЦНЖ).

Безвъзмездното финансиране по Подкрепа за деинституционализация на услугите за възрастни хора и хора с увреждания " по Приоритетна ос 5 " Регионална обществена инфраструктура " на Оперативна стратегия „ Региони в напредък " възлиза на 18 млн. евро, които ще бъдат употребявани за създаване, възобновяване, обзавеждане и съоръжение на 6 дневни центъра и 68 групови дома за възрастни хора и хора с увреждания, включително и такива с психологични проблеми, интелектуални усложнения и деменция.

Средствата ще бъдат ориентирани към 29 общини, в които се очаквала бъдат разкрити до девет нови обекта.

Една от тези общини е Дряново - относително дребна община с население от 8.000 индивида - където огромен обществен дом за 1 00 дами с увреждания ще бъде сменен със 7 новопостроени къщички.

Вместо да им се предложи поддръжка за живот в общността, дамите от огромния дом ще продължат да живеят в институция, финансирана от Европейски Съюз.

Това, което бих могъл да ви кажа, не може да бъде толкоз мощно колкото облиците, които бихте могли да видите. Може би ще си помислите, че видеото и фрагментите, които ще ви покажем, са от старите домове отпреди 10 години в България, само че в действителност те са снимани по време на нашето настоящо посещаване, това разяснява по време на конференция Ерик Розентал, изп. шеф на Международната организация за отбрана правата на хората с увреждания (Disability Rights International).



Ерик Розентал

Много е мъчно да се гледат тези облици - всеки се ужасява, когато вижда сходно нещо, за мен те са изключително ужасяващи и просто разсънват яд, добави той, откакто квалифицираното видео беше прожектирано по време на конференцията. Ерик Розентал добави, че че се приканва Европейска комисия да спре да отпуска средства за ремонт на дребни и огромни и всевъзможни институции, с цел да ги насочват в поддръжка на фамилиите. Според него сходни институции за жалост не престават да съществуват у нас и хиляди деца живеят в показаните от тях ужасни условия.



Драгана Милованович

„ Път без излаз за децата: Груповите домове в България ". Родители имат потребност от поддръжка, с цел да се грижат за децата си, а не то да е в дом, тъй като и най положителната грижа отвън фамилията не може да го размени, това разяснява Драгана Милованович, шеф на районния офис в Европа.

Драгана Милованович добави, че ще бъде сезирана Европейска комисия и за развъждането на деца в такива центрове и счита да предложи да се промени метода, по който се отпуска финансирането за хората и децата с увреждания и то да се концентрира върху оказване на поддръжка на родители.

Жалбоподателите пледират за отменяне отхвърли на Европейката комисия да приключи заплащанията, свързани с процедура за безплатно финансиране BG16REOP001 -5.002 " Подкрепа за деинстптуцпонализация на услугите за възрастни хора и хора с увреждания " по Приоритетна ос 5 " Регионална обществена инфраструктура на Оперативна стратегия „ Региони в напредък ". Трите организации са подкрепени от адвокатска адвокатска фирма „ Ковинггьи и Бърлинг ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР