За първи път може да наблюдаваме как комета от друга

...
За първи път може да наблюдаваме как комета от друга
Коментари Харесай

Астрономи: Дните на кометата Борисов са преброени

За първи път може да следим по какъв начин комета от друга слънчева система се разпада, откакто е направила пътешестване към нашето Слънце. Кометата 2I / Борисов е едвам вторият по рода си междузвезден обект, разпознат от астрономите до момента в който минава през нашия галактически квартал. Първият беше причудливият обект Оумуамуа преди няколко години, който беше видян, когато към този момент напускаше рамките на Слънчевата система, оставяйки на учените малко време да го изследват.
Борисов бе подложен на наблюдаване за първи път предходната година. Тогава кометата се приближаваше към Слънцето и астрономите разполагаха с месеци, с цел да прегледат деликатно обекта и да разгадаят, че това в действителност е комета с генезис отвън Слънчевата ни система. Оказа се, че Борисов наподобява доста на кометите, които се скитат из нашия галактически квартал.
Но както наподобява, дните на Борисов са преброени. Забележка, оповестена в телеграмата на Astronomer в четвъртък вечерта от екип астрономи, употребяващи галактическия телескоп Хъбъл, разгласи " вероятната фрагментация " на кометата.
Учените съпоставиха поредност от изображения на Хъбъл от 24 февруари до 28 март, с цел да разпознават дребен откъс от ядрото на кометата, който се е отделил от главното тяло. Екипът написа, че фрагментът има планирана граница по-малко от 328 фута (100 метра) или колкото 10 % от размера на същинското ядро на кометата, съгласно НАСА.
Кометите постоянно се разпадат в някакъв миг, когато се доближават или излязат от обсега на Слънцето. Топлината и радиацията от звездата карат ледения материал, който държи ядрото дружно, да се стопи и обектът просто да се разпадне. Кометата Борисов направила най-близкия си метод под Слънцето през декември предходната година и се отправила към далечните галактически пространства.

Признаци, че ориста на Борисов е предопределена, се виждат през последните седмици. Астрономите следили прояви от кометата, нещо като пара, изтичаща от кипящ съд.Хъбъл и астрономите ще наблюдават Борисов, защото най-вероятно кометата ще се разпадне по-осезаемо. Те се надяват да научат повече за това какви детайли кометата е донесла със себе си от далечния ъгъл на Космоса, от който е пристигнала.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР