За първи път медиаторите са включени в обхвата на Колективния

...
За първи път медиаторите са включени в обхвата на Колективния
Коментари Харесай

Включиха и медиаторите в Колективния трудов договор в образованието

За първи път посредниците са включени в обсега на Колективния трудов контракт за системата на предучилищното и учебното обучение. Това стана ясно на гала за награждаване на отличените в състезанието " Медиатор на годината " от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Дейността на посредниците към този момент е и нормативно регламентирана в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение. По този метод учебните заведения получават средства за хонорари на хората, които подкрепят учителските колективи, грижат се за връзката сред семейство и учебно заведение и за включването на децата всекидневно в просветителния развой.

Съгласно Колективния трудов контракт за длъжностите " учебен посредник " и " асистент на учителя " и други, които подкрепят учителските колективи, би трябвало да се изплащат най-малко 105% от минималната работна заплата, за която има средства в бюджета на учебното заведение.
 МОН ревизира кои учебни заведения се оправят добре и кои не
МОН ревизира кои учебни заведения се оправят добре и кои не

Подготвя се нов стандарт за качеството на образованието, разгласи Галин Цоков

Просветният министър акцентира, че посредниците са основен детайл в напъните по връщане и задържане на децата в клас, заради което е значимо да се промени механизмът и регламентът на тяхната работа, с цел да се подсигурява резистентност.

Досега тяхната активност се финансираше по разнообразни планове, а през предходната година заради изчерпано финансиране и липса на дейности имаше

За образователната 2023/2024 година в страната са назначени общо 1 184 посредници.
 От юли стопира програмата за просветителни посредници
От юли стопира програмата за просветителни посредници

" Амалипе " внася подписка до институции и министър председател

През последните шест години в клас са върнати към 80 000 деца, като 50 000 от тях са се задържали трайно в учебно заведение. Голяма роля за това има и работата на посредниците.

Отбелязва се, че годишно МОН се стреми да усилва средствата за работа с уязвими групи, които получават учебните заведения в допълнение . През 2021 година тези средства са били към 30 млн. лв., за 2022 година - над 34 млн. лева, а през 2023 година - над 36 млн. лв..

С тези средства може да се изплащат спомагателни трудови хонорари за чиновници, включени в екипите за обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници, за възнаграждение на спомагателни образователни часове по български език в учебните заведения и на спомагателни модули за деца, които не владеят български език, в детските градини. Те могат да се употребяват и за наемане на личен състав, зает с ограничения за подкрепяне на достъпа до обучение и попречване на риска от отпадане от системата на образованието на децата и учениците от уязвими групи.
 Над 900 просветителни посредници могат да останат без работа от 1 януари 2023 година
Над 900 просветителни посредници могат да останат без работа от 1 януари 2023 година

МОН пое ангажимент да продължи програмата, по която са назначени медиаторите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР