За първи път гръцки агнета ще ядем в България, вместо

...
За първи път гръцки агнета ще ядем в България, вместо
Коментари Харесай

Гръцкото агне изяжда българското

За първи път гръцки агнета ще ядем в България, вместо родните фермери да продават продукцията си в южната ни съседка. Причината за това е, че цените на агнешкото у нас са по-високи, в сравнение с в Гърция. Тази пролет агнетата се изкупуват от родните ферми на цена сред 5.50 и 6 лева за кг живо тегло. А в Гърция цените онлайн тегло са паднали до 2,20 евро на кг. Затова конкуренцията сред родни и гръцки агнета на нашия пазар е голяма.

Дни преди Великден в българските ферми има задоволително агнета, с цел да се задоволи потреблението за празниците. Стопаните са в подготвеност и за експорт на животни, твърди Бойко Синапов, ръководител на Националната асоциация на животновъдите. В момента се вижда увеличено търсене на българска стока. „ Вкусовите качества на нашето месо са доста по-добри от вносното. Купувачите у нас знаят това и избират родното произвеждане. Не сме срещу вноса, само че настояваме на етикетите в магазините да е маркирано от кое място е месото – дали е от България, от Румъния или от Нова Зеландия “, изясни Бойко Синапов.

При състояние, че агнетата на едро се изкупуват от фермата на цена сред 5,50 и 6 лева за кг живо тегло, месото в магазините не би трябвало да надвишава 12-13 лева за кг. Според Синапов, не би трябвало да има нарастване на цената в предпразничните дни, тъй като българските ферми са в положение да обезпечат вътрешното ползване. В редица магазини обаче агнешко може да се откри на цена 15-17 лева за кг.

В навечерието на Великден, доста семейства избират да си купят агнешко за празника напряко от производителя. Дребните стопани по селата на сливенско оферират живото тегло на цени от 7 до 10 лева при пазаруване на единични бройки. Цяло агне може да се откри за стотина лв.. Големи стада от фамозната каракачанска порода овце в Сливен и района от дълго време няма, породата се отглежда най-много в Родопския край. Сливенските каракачани бяха обезщетени наскоро от страната за унищожените им при предходния строй стада. Интересът към породата обаче в този момент се възражда.

Агнешкото месо в Гърция се продава по-евтино в сравнение с у нас, сподели инспекция на „ Труд “.Килограм агнешко се търгува от 5 до 8 евро в магазините на южната ни съседка.Още по-евтино е агнешкото в Македония. Жители на пограничните региони покрай Македония споделят, че там цените на агнешкото в магазините е към 10 лева за кг.

Гръцките медии писаха,че локалните овцевъди възнамерявали да продават агнетата си за Великден у нас, защото цените в България им били по-изгодни. „ През тази година за пръв път в Гърция няма да се сблъскат с явлението български агнета да се продават за гръцки, защото цените на гръцките агнета са паднали толкоз доста, че те са по-евтини и от тези в България”, декларира ръководителят на гръцката асоциация на животновъдите Димитрис Камбурис пред гръцкия вестник “Елефтерос типос”. По негови данни, живи агнета в Гърция се оферират на цени от 2,20 евро за кг, до момента в който в България те вървели по 3,20 евро. При това състояние гръцките търговци ще имат проблеми с доставките на агнета от България поради по-високата им цена, а това ще спре практиката от минали години да се оферират внасяни от България агнета на ниски цени, като се показват за гръцки. Търговците в Гърция са склонни да дадат от 4,50 до 5 евро за кг месо от заклано животно, до момента в който производителите желаят от 6 до 7 евро.

Износът за Турция стартира през май

Най-големият пазар за българската стока е Турция, където нашите агнета са желани поради отличния усет на месото. Заявката за тази година е за експорт на над 100 хиляди български агнета. В Турция обаче търсят животни с тегло над 35 кг, а сега животните у нас всеобщо са към 20 кг. Затова се чака износът за Турция да стартира в края на месец май. Статистиката сочи, че през предходната година няма нарастване на броя на овцете в България, не се усилват и записаните овцевъди. Родопите е районът с най-вече стада, водачи са областите Смолян и Кърджали.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР