За първи път емблематичната за Несебър вятърна мелница отвори врати

...
За първи път емблематичната за Несебър вятърна мелница отвори врати
Коментари Харесай

За първи път вятърната мелница в Несебър отвори врати като музеен обект

За първи път емблематичната за Несебър вятърна мелница отвори порти като музеен обект. В нея е подредена изложбата " Богатствата на античния некропол на Месамбрия " . Показани са артефакти, открити в некропола на античната гръцка колония Месамбрия, които датират от интервала пети век пр.н.е. до трети век н.е., в това число до римския интервал. Това сподели в изявление Стоянка Димова, организатор - археолог в музей Старинен Несебър, работила по подбора на експонатите и нареждане на изложбата в реконструираната сърцевина на мелницата.

" Артефактите са доста забавни. Много от тях се демонстрират за първи път пред аудитория, тъй като са открити при последните огромни археологически изследвания в некропола на Месамбрия през интервала 2007 - 2010 година. Той се е намирал в новия град на Несебър, директно след провлака. Проучени са тогава над 1300 гроба, в които са открити скъпи артефакти от разнообразни исторически интервали, само че най-ранните датират от пети век преди Христа и това са гробовете на първите гръцки колонисти на полуострова. Най-късните датират от римската ера от трети век след Христа ", сподели Димова, която е взела участие и в археологическите разкопки.

Керамичните фигури , които са изложени във вятърната мелница, са по този начин наречените теракоти. Те изобразяват разнообразни божества в по-ранния интервал 5- 4 век преди Христа. Тези статуетки са най-вече изображения на божества. " Имаме статуетки на богинята Афродита, Деметра, която е доста почитана, на богинята Персефона също. По-късно в края на  четвърти- трети век преди Христа към този момент се изобразяват на тези статуетки елементарни хора. Има статуетки на госпожица, на мъж, статуетки на разнообразни животни, на митологични същества, имаме изложен и един свинкс, има и статуетки, които по това време са служили за детски играчки. Те са открити в детски гробове. Представляват умалени фигурки на животни с преносими крака. Част от статуетките са били част от интериора на дома, а по-късно сложени в гробове, както на мъже, по този начин и на дами ", сподели Димова.

В изложбата са показани над 120 артефакта. По-представителните и по-ценни са тези, открити в некропола, уточни Димова. 

Изложбата " Богатствата на античния некропол на Месамбрия " е краткотрайна . Артефактите ще останат там до края на летния сезон. След това ще бъде показана галерия с други скъпи артефакти.

От Община Несебър прибавиха, че мелницата на провлака е открита за първи път за посещаване след съществени реставрационни и консервационни действия.
Общината носи голямата отговорност да съхранява и разпространява историческото  наследство, което има, споделиха от общинския пресцентър. Грижата за архитектурните шедьоври, които вършат града неповторим, е съсредоточена освен върху  паметниците  на културата, само че и в заобикалящата ги среда.  В осъществяване на задачите за реализиране на достоверност и хармония в образа на региона към мелницата, Община Несебър извърши ремонт на северната алея на провлака, състоящ се в полагане на гранитен паваж върху остарялата, несъответствуваща за образа и статута на античния Несебър бетонна настилка, показаха от общинския пресцентър.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР