За първи път Еквадор ще гласува на референдум за петролни сондажи в Amazon

...
За някои джунглата на Еквадор е дом и ценен инструмент
Коментари Харесай

За някои джунглата на Еквадор е дом и ценен инструмент в борбата с изменението на климата, за други тя е жизненоважно решение за затруднена икономика.

В необичаен пример за климатична демокрация еквадорците са тези, които ще решат кое е по-важно, сондажите за петрол или опазването на Амазонка, на внимателно наблюдаван референдум в неделя.

Сондажите се провеждат в Yasuni National Парк, една от най-разнообразните биосфери в света и дом на три от последните неконтактни местни популации в света.

Започна през 2016 г. след години на напрегнат дебат и неуспешни усилия на тогавашния президент Рафаел Кореа да убеди международната общност да плащат на затруднения Еквадор 3,6 милиарда долара, за да не извършва сондажи там.

След години на искания за референдум, най-висшият съд на страната разреши гласуването през май за решаване на съдбата на „блок 43“, който допринася с 12 процента от 466 000 барела на ден, произведено от Еквадор.

Правителството на отиващия си президент Гилермо Ласо изчисли загуба от 16 милиарда долара през следващите 20 години, ако сондирането бъде спряно.

„Ясуни е като майка за света... Трябва да вдигнем глас и ръце, за да може майка ни да се възстанови, да не е ранена, да не бъде бита“, каза Алиша Кахуия, лидер на Waorani, роден в сърцето на джунглата.

Резерватът е домът на племената Waorani и Kichwa, както и Tagaeri, Taromenane и Dugakaeri, които избират да живеят изолирани от съвременния свят.

Cahuiya каза, че резерватът е „бял ​​дроб за света“, улавя въглероден диоксид и изпомпва кислород и водна пара.

„Водните пари помагат за поддържането на ниска температура на планетата, това е като климатик“ за атмосферата, каза Гонсало Ривас, директор на научната станция Tiputini в частния университет на Сан Франциско в Кито.

„Климатична демокрация“

Басейнът на Амазонка, който се простира в осем нации, е жизненоважен въглероден поглътител.

Но учените предупреждават, че унищожаването му тласка най-голямата тропическа гора в света опасно близо до повратна точка, отвъд която дърветата биха умират и освобождават въглерод, вместо да го абсорбират, с катастрофални последици за климата.

„Тази гора ни позволи да оцелеем до днес“, каза Ривас.

Националният парк Ясуни приютява около 2000 дървета, 610 птици, 204 вида бозайници, 150 земноводни и повече от 120 вида влечуги, според университета.

Съдбата на резервата привлече вниманието на международни знаменитости като холивудската звезда и екологичния активист Леонардо ди Каприо.

„С този първи по рода си референдум в световен мащаб Еквадор може да се превърне в пример за демократизиране на политиката в областта на климата, предлагайки на гласоподавателите шанса да гласуват не само за гората, но и за правата на местното население, нашия климат и благо- като част от нашата планета“, написа той в Instagram този месец.

Шведската бореща се за климата Грета Тунберг също приветства „историческия референдум“.

Неправителствената организация Amazon Frontlines каза, че гласуването е „първа по рода си демонстрация“. на климатичната демокрация, където хората, а не корпорациите, могат да решават относно добива на ресурси и неговите ограничения.

Проучвания на общественото мнение, публикувани по-рано този месец, показаха лека склонност към гласуване с „Да“ за спиране на добива на петрол.

Национална петролна компания Petroecuador твърди, че блокът заема само 80 хектара (200 акра) от повече от един милион хектара, които съставляват резервата.

Местните в Ясуни са разделени, като някои подкрепят петролните компании и ползите, които икономическият растеж е донесъл на техните села.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР