За първи път децата на жертви на сталинския терор подадоха

...
За първи път децата на жертви на сталинския терор подадоха
Коментари Харесай

Наследниците на жертви на ГУЛАГ търсят жилищата си, властите се ослушват

За първи път децата на жертви на сталинския гнет подадоха групов иск във Върховния съд на Русия. Властите отхвърлят да им дават жилища в Москва и други огромни градове, откъдето са изгонени родителите им, оповестява Би Би Си.

Възрастните хора - 16 дами и седем мъже - упорстват да се съблюдава законът от 1991 година и решението на Конституционния съд на Русия от 2019 година, които им подсигуряват правото да се върнат вкъщи. Това е първият групов иск за несъблюдение на решението на Конституционния съд.
 Русия стартира да подава повече газ към Европа Русия стартира да подава повече газ към Европа
Президентът Владимир Путин разпореди да стартира подаване на повече газ за Европа, откакто Русия изпълни личните си газови хранили...

Законът от 1991 година „ За реабилитация на жертви на политически репресии “ задължава съветските управляващи да компенсират тези, които са били изпратени в заточение или в лагери на ГУЛАГ, както и техните деца, родени на тези места.

Повечето от репресираните към този момент са умряли, а съвсем 30 години по-късно под действието на закона попадат единствено децата на ГУЛАГ. Те имат право да се върнат в предходното местоживеене на родителите си и да получат обществено жилище от страната за сметка на това, което фамилиите им са изгубили заради репресии.

Но е съвсем невероятно да упражните това право: влизането на опашката е мъчно, изключително в Москва, и би трябвало да чакате за апартамент 20-30 години. Те няма къде да се върнат, без да получат обществено жилище. Всъщност те са били в заточение повече от 70 години.

През 2019 година Конституционният съд на Русия разпореди на федералния законодател неотложно да промени закона, с цел да подсигурява на децата от ГУЛАГ реализацията на техните права.
 Българи в Москва: Ограничителните ограничения против коронавирус в Русия са тежки и безкомпромисни Българи в Москва: Ограничителните ограничения против коронавирус в Русия са тежки и безкомпромисни
Пълен локдаун е в действие в цяла Русия до 8 ноември. Хората над 60 години в Москва, които не са имунизирани, няма да имат право да излизат...

Властите обществено обявиха, че това решение визира не повече от 1500 възрастни хора, които дават отговор на изискванията, само че не могат да се върнат вкъщи. Броят на тези хора понижава всяка година, някои от тях от доста години съдят управляващите на Москва и други райони, само че решението на Конституционния съд не е изпълнено.

Груповият иск във Върховния съд против Държавната дума (Би Би Си разполага с копие) е единственият наличен за хората легален метод да изискват депутатите да се преценяват с решението на Конституционния съд, считат правозащитници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР